Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Kas notiek?  Citur Latvijā

Latvijas musulmaņi pieņem pāvesta atvainošanos
19.09.2006 pl. 12:04

Latvijas musulmaņi pieņem Romas katoļu pāvesta Benedikta XVI nožēlu par paša izteikumiem, runājot par islāma reliģiju, otrdien ziņo "Neatkarīgā rīta avīze".

"Tik augsta amatpersona kā pāvests tomēr nedrīkst ar savu runu aizskart ticīgo jūtas un kurināt starpreliģiju naidu," laikrakstam sacījis Latvijas Musulmaņu draudžu savienības priekšsēdētājs Zufars Zainuļins.

"Es ieteiktu pāvestam palasīt Korānu un paust savu viedokli pēc tam," laikrakstam paudis Zainuļins, "kā pāvests viņš nedrīkstēja teikt tādus vārdus, lai arī viņš citēja kādu citu. Tas, protams, aizskāris musulmaņu jūtas, arī Latvijā dzīvojošo cilvēku, jo mēs esam miermīlīga reliģija."

Pēc Zufara Zainuļina domām, ir nevajadzīgi izteikt viedokli, kas var saasināt attiecības un kurināt starpreliģiju naidu. "Atvainošos pieņemam, jo to arī paredz Korāns: ja ienaidnieks noliek ieročus, tad arī musulmanim jānoliek ieroči," saka Zainuļins.

Latvijas nacionālo kultūras biedrību asociācijas vadītājs, Latvijas Mūzikas akadēmijas profesors Rafi Haradžanjans uzskata, ka, neraugoties uz sākotnējo runu, pāvests tomēr atradis lielisku diplomātisku veidu, kā situāciju vērst par labu mieram. Tajā pašā laikā viņš atzīst, ka jābūt ļoti uzmanīgiem, runājot par šiem jautājumiem, jo starpkultūru un starpkonfesiju attiecības ir ļoti sarežģīts jautājums.

Latvijā reģistrētas astoņas musulmaņu draudzes – piecas Rīgā (Ideļ, Iman, Koran, Islam un bez nosaukuma), kā arī viena Ventspilī un viena Daugavpilī, liecina Tieslietu ministrijas dati. Latvijā, pēc Rīgas musulmaņu draudžu savienības aplēsēm, varētu būt ap 10 000 musulmaņu, to vidū tatāri, baškīri, azerbaidžāņi, arī krievi un latvieši.

Jau ziņots, ka pāvests Benedikts VXI sestdien vērsās pie musulmaņiem, paužot dziļu nožēlu, ka tie viņa otrdien teikto uzrunu uztvēruši kā aizskarošu. Pāvests pauda savu cieņu pret islāma ticību un izteica cerību, ka musulmaņi izpratīs viņa vārdu "patieso jēgu".