Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Kas notiek?  Citur Latvijā

Jelgavas katedrāles un diecēzes jubilejas svinības turpinās
12.10.2006 pl. 10:51

Svētdien, 8. oktobrī, tika svinētas Jelgavas Bezvainīgas Jaunavas Marijas katedrāles 100 gadu un diecēzes 10 gadu pastāvēšanas jubilejas ietvaros, kā arī jauniesvētītā priestera Viktora Siļčonoka primīcija.

Šī jaunam priesterim bija pirmā svētdiena, kalpojot kā vikāram Jelgavas draudzē.

Uz svētkiem bija ieradušies īpaši viesi – V. E. bīskaps Vilhelms Lapelis kopā ar Liepājas diecēzes  jauniešiem, kā arī Rīgas Garīgā Semināra rektors priesteris Juris Jalinskis kopā ar 1. kursa audzēkņiem un  moderātoru diakonu Antonu Prikuli.

Svinības iesākās ar Svēto Misi, kuru celebrēja V. E. bīskaps Vilhelms Lapelis, koncelebrēja V. E. Bīskaps Antons Justs un priesteris Juris Jalinskis, asistā piedalījās semināristi no Jelgavas diecēzes un abi Liepājas diecēzes diakoni Andris Vasiļevskis un Jānis Meļņikovs.

Bīskaps Vilhelms Lapelis atskatījās uz laiku, pirms 20 gadiem, kad ticis iesvētīts par priesteri un nozīmēts kalpot tieši Jelgavas draudzē. „No rutīnas es baidījos, taču Jelgavā bija pa vidu – ne par maz, ne par daudz,” teica bīskaps Lapelis savā uzrunā. Daudzi tika nokristīti, salaulāti un garīgi aprūpēti katehēzēs, mācoties mīlēt Kungu Jēzu, draudze to nebija aizmirsusi, izsakot bīskapam dziļu pateicību par ieguldīto darbu un pūlēm.

„Lai Dievs stiprina mūsu ticību, lai mēs varētu staigāt Dieva ceļus, tad mūsu dzīves būs jaukākas un skaistākas. Nav tik slikta stāvokļa, lai nevarētu ar Dieva palīdzību atrast labu izeju no tā.” „Paliksim draugos arī turpmāk, es lūgšos un piedomāšu par jums Svētajās Misēs. Pirmā mīlestība nerūs. Es ceru uz jūsu atbalstu. Tas ir svarīgi, ka ticīgie lūdzas par bīskapu, lai viņš var pildīt savus pienākumus, ejot uz priekšu un vadot. Apsolu jums savu garīgo atbalstu,” teica bīskaps Lapelis.

Svētās Mises beigās draudze sveica bīskapus un arī jauno Jelgavas draudzes vikāru – priesteri Viktoru Siļčonoku, jaunieši no Liepājas viņam bija sagatavojuši īpašu muzikālu apsveikumu. 

Pēc Svētās Mises svinības turpinājās  pie pusdienu galda katehēzes centrā – Akadēmijas ielā 14. Maltītes laikā notika priekšnesumi - RGS 1. kurss bija sagatavojuši ludziņu, kurā atainoja to, kā Kristus aicina sev sekot dažādus cilvēkus, līdzīgi kā muitnieku Mateju pirms 2000 gadiem. Savukārt, Liepājas Katoļu pamatskolas ansamblis bija sagatavojis muzikālu priekšnesumu, bet Jelgavas un Liepājas draudzes jaunieši priecēja skatītājus ar pantonīmām.

Abām diecēzēm šis ir īpašs gads, jo 10 gadu atpakaļ – proti, 1996. gadā, tās tika izveidotas. “Kurzeme ir Zemgales Lielhercogiste,” uzsvēra bīskaps Justs.

Noslēgumā abi bīskapi deva svētību, un katrs varēja saņemt pāvesta svētītu medaljonu, ko, kā pārsteigumu bija sarūpējis bīskaps Lapelis.

Pateicība Dievam par abām diecēzēm un to bīskapiem, lai caur viņiem patiesi atdzimst ticība un mīlestība!

Andris Jaksis speciāli Vatikāna radio