Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Kas notiek?  Citur Latvijā

Pēc Alfa kursiem Madonā vairāk katoļu
17.10.2006 pl. 09:04

Aigars Rāmavs

Pateicoties Alfa kursiem, kas radušies Londonā, sv.Trīsvienības Anglikāņu draudzē un tiek praktizēti visās vadošajās konfesijās vairāk nekā 150 valstīs, Madonas katoļu draudze kļuvusi bagātāka par daudziem jauniem praktizējošiem katoļiem.

Madonas draudzes prāvests Rihards Rasnacis kopā ar pāris draudzes locekļiem Alfa kursu tradīcijas apguvis Londonā, Anglikāņu baznīcas rīkotos kursos. Uzzināto viņš pielāgojis Latvijas Romas katoļu baznīcas vajadzībām un ar vērā ņemamiem panākumiem izmēģinājis pats savā draudzē.

Šomēnes Madonā jau trešais Alfa kursu 10 nedēļu cikls. Madonas Alfa kursu apmeklētāji dzīvo 50 kilometru rādiusā ap kursu norises vietu – Ērgļos, Pļaviņās, Liezerē, Jaunkalsnavā, Bērzaunē, Barkavā un citās apdzīvotās vietās. Jaunajam Madonas Alfa kursu ciklam pieteikušies vairāk kā 40 cilvēku.

„Atsaucība ir tik liela, ka vairākiem cilvēkiem nācies atteikt, jo nav tik lielu telpu, lai visus uzņemtu,” atzīst R.Rasnacis. Kursi notiek Madonas Sociālās palīdzības dienesta telpās, jo Madonas draudzei pašai atbilstīgu un pietiekami ietilpīgu telpu nav. Turklāt šādus kursus labāk rīkot „neitrālā” vietā, lai nekavētu ierasties tos, kuriem pret baznīcu ir kādi aizspriedumi.

Priesteris Rihards skaidro, ka Alfa kursi ir praktisks ievads kristīgajā ticībā. To mērķis nav kādas īpašas Alfa kustības veicināšanu bet gan ar iesaistīšanu vietējās draudzes dzīvē.

Ikviena Alfa kursa tikšanās sākas ar kārtīgām, sātīgām vakariņām. Pie galda tiek pārrunātas ikdienas dzīves aktualitātes – personīgie jautājumi, jaunumi politikā, ekonomikā, laika apstākļi u.t.t. Pēc vakariņām seko dažas garīgas dziesmas, kas mēdzot tā „iesēsties galvā”, ka dažs pēc kursiem braucot mašīnā, turpina tās dungot, bet cits nolemj apgūt kāda mūzikas instrumenta spēli. Pēc dziedāšanas seko lekcija, ko vada draudzes prāvests vai kāds vieslektors. Uzruna tradicionāli iesākas ar kādu joku, anekdoti, kas dalībniekus atraisa. Pēc lekcijas seko kafijas pauze un darbs mazajās diskusiju grupās – pa 10 cilvēkiem katrā, ieskaitot ikvienas grupiņas vadītāju un tā palīgu. Diskusiju grupas pārrunā jautājumus, kas tika apskatīti lekcijā. Mērķis ir dalīties personīgajā pieredzē. „Vienmēr ceram, ka būs arī kāds skeptiķis, noliedzējs, tad diskusija iet labāk. Alfa kursi ir domāti ikvienam interesentam un paši par sevi dalībniekiem nekādus pienākumus neuzliek,” bilst Rihards, „Taču pieredze rāda, ka pēc Alfa kursiem draudzei iegūst daudz vairāk reāli praktizējošu ticīgo, nekā pēc parastās katehizācijas, ko tradicionāli veic pirms kristībām, pirmās sv.Komūnijas vai Iestiprināšanas.”

Vairumā gadījumu pēc Alfa kursiem apmeklētāju aizspriedumi pret baznīcu zūd un viņi ir sagatavoti, lai aktīvi darbotos draudzē. „Pēc katra kursa draudzes locekļu skaits papildinās par vairākiem cilvēkiem. Es principā negribu pieminēt to statistiku, cik nokristījās vai tika iestiprināti. Man liekas, ka ir daudz svarīgāk, cik daudz cilvēku sāk reāli apmeklēt baznīcu. Tas arī ir īstais rādītājs. Mēs jau varam „apkristīt” visu Madonu, taču svarīgi, vai šie cilvēki turpinās ticības dzīvi? Alfa kursi cilvēkam atvieglo iespēju ienākt draudzē, iemāca lūgties,” uzsver R.Rasnacis.

Madonas draudzes prāvests ir arī Alfas Latvijas nacionālās padomes loceklis. Padomē tiekas atbildīgie par Alfa kursu rīkošanu no dažādām konfesijām un kopīgi lemj par kursu rīkotājiem aktuāliem jautājumiem. Kopīgiem spēkiem izdota gan kursu rokasgrāmata, gan dažādi kursu reklāmas un izdales materiāli. Tiek gatavota arī īpaša alfa kursu mājas lapa internetā. Tās pamatjautājums – „Vai ir kas vairāk par ikdienu? Jā. Ir Alfa kursi – iespēja izzināt dzīves jēgu.”

Vairāk par Alfa kursiem var uzzināt www.alpha.org

Izdevums "Kāpnes"