Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Kas notiek?  Citur Latvijā

Balta patiesība par dzīvību Medicīnas muzejā
18.10.2006 pl. 13:00

Paula Stradiņa Medicīnas vēstures muzejā jau no oktobra sākuma atklāta izstāde „Balta patiesība par dzīvību”, skarot nozīmīgo un reizē sāpīgo abortu jautājumu.

Izstāde īpaši vērsta uz jauniešu un pusaudžu auditoriju, bet varētu būt vērtīgs pārdomu mirklis jebkuram mūsdienu sabiedrības loceklim.

Par to, kā radusies izstāde, stāsta tās koordinatore, Veselības veicināšanas Valsts aģentūras (VVVA) programmu realizācijas departamenta vadītāja Irēna Kondrāte: „Veselības veicināšanas valsts aģentūra katru gadu aborta profilaksei veic kādu pasākumu. Pēdējā laikā medijos īpaši bieži tika runāts par slikto situāciju jauniešu vidū – aborti, narkotikas, seksuāli transmisīvās slimības. Nācās uzdot jautājumu – vai pietiek ar to, ka tikai informējam jauniešus par vieglprātīgas uzdzīves briesmīgajām sekām? Pienācis laiks ķerties klāt cēlonim – runāt par dzīves vērtībām. Cilvēki jāuzrunā emociju līmenī. Jāuzdod jautājumi: vai jūtamies mīlēti, gatavi mīlēt un būt atbildīgi par dzīvību, ko radām? Cilvēks ir vienīgā būtne uz Zemes, kas spēj radīt saprātīgu dzīvību”.

Pirms gada VVVA sāka sadarbību ar kristīgo kustību „Par Dzīvību”. Sākotnējais motīvs bijis iepazīt kristīgos jauniešus un pretstatīt tos parastajam stereotipam par jaunajiem cilvēkiem, kam „viss pie kājas”. Iespaids tiešām bijis labs. I. Kondrāte atzīst, ka KPDz ir ļoti bagāts informatīvais materiāls, kas lieti noderējis izstādes „Balta patiesība par dzīvību” veidošanā. Radusies sajūta, ka abas organizācijas – VVVA un KPDz – strādā uz vienas stīgas. Tieši ar KPDz starpniecību VVVA uzzināja par topošo Krīzes grūtniecības centru, kas līdz ar to ieguva valsts atbalstu un nu jau sekmīgi darbojas. „Vērtības visiem ir vienas – dzīvot, mīlēt, būt mīlētiem un pasargātiem ”, uzskata Irēna Kondrāte.

Pēc Irēnas Kondrātes vārdiem, valsts vēlētos arvien vairāk iesaistīt brīvprātīgos jauniešus darbā skolās, izglītojot savus vienaudžus, kuri mēdz būt visai apjukuši, atrodoties starp savām vēlmēm, vajadzībām un masu kultūras piedāvājumu. Pārsvarā, tas, pēc kā jaunieši patiesi ilgojas, ir nevis sekss, kā tiek propagandēts daudzos masu medijos, bet cilvēciska kopā būšana un savstarpējo attiecību siltums.

Izstādes veidotāji šoreiz vēlējušies atmest šausminošo – eksponātus burkās, medicīnas instrumentus, statistikas datus u.c. – bet runāt par lēmumu pieņemšanu. Jauniešiem mūsdienās jāizdara daudzas izvēles, bet ne vienmēr piedāvājums ir godīgs un tīrs. „Izstādes galvenais uztvērējs ir sirds, kas mums palīdz pieņemt pareizos lēmumus. Svarīgi izvēlēties pareizāko, nevis to, kas tikai šajā brīdī liekas labākais”, apgalvo viena no izstādes īpašajām gidēm, Solvita Kivliņa.

„Balta patiesība par dzīvību”, kurā uzmanība pievērsta arī vecmātes svarīgajai lomai un mātes piena lielajai nozīmei mazuļa labsajūtas radīšanā, bez maksas būs apskatāma līdz 28. oktobrim P. Stradiņa Medicīnas vēstures muzejā, Rīgā, Antonijas ielā 1. Apskates laiks muzeja darbadienās no plkst. 14.00 – 17.00. Izstādi vēlams apmeklēt grupās ( 15 pers.), iepriekš piesakoties pa tālruni 7 240 447

Dace Sarkane