Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Kas notiek?  Kurzemē

Lekcijas par kristīgo mākslu
24.10.2006 pl. 09:04

Svētā Dominika klosterī no oktobra sākuma katru pirmdienu plkst. 19.30 notiek lekcijas par kristīgo mākslu, kuras vada dominikāņu tēvs Oskars Jabloņskis.

Savā ievadlekcijā tēvs Oskars atzīmēja, ka kristīgās mākslas galvenais saturs ir slavēt Dievu, pateikt Viņam šādā veidā paldies par to, ka mēs esam, ka mūsu dvēseles ir Viņa rīcībā, kā arī atzīt un pieņemt to, ka mēs esam Dieva bērni. Viņš pastāstīja, ka vizuālā māksla caur mūsu acīm un izpratni iesniedzas sirdī un gleznots tiek uz mūsu dvēseles molberta. Arī vērojot kā skulptors izskalda no bluķa brīnišķīgu skulptūru vai arī ieejot, zem gadsimtiem senajām velvēm, mēs saprotam cik niecīgs ir cilvēks mūžības priekšā un reizē tomēr nojaušam, cik neaptverams plašums ir Gara lidojumam. Priesteris vēlreiz uzsvēra, ka mākslā var atšķirties stili, žanri, taču tā visa mērķis ir – slavēt Visaugstāko un pašiem pieaugt gara vadībā. Kristīgajā mākslā ir daudz dažādi simboli, ar kuru palīdzību šajās lekcijās tiks analizētas dažādas gleznas, kuras atrodas mākslas galerijās, muzejos un privātās kolekcijās, kā piemēru minot Jana van Eika 15.gs. sākumā gleznoto gleznu „Arnolfīni saderināšanās”. Kaut gan šī glezna  tiek uzskatīta par laicīgu, tomēr tajā ir atrodami vairāki kristīgi simboli, kas simbolizē, ka šai gleznai piemīt kristīgs raksturs.

Priesteris pastāstīja, ka šajā kristīgās mākslas lekciju kursā interesenti tiks iepazīstināti ar gleznām, kur ir stāstīts par Vecās Derības dažādiem notikumiem, kādā veidā tas ir attēlots, kā arī tiks runāts par Jaunās Derības visdažādākajiem attēliem, kas ir gleznoti dažādos laika posmos – sākot no pirmkristiešu mākslas, līdz pat abstraktajai mākslai mūsdienās.

Tāpat arī šajās lekcijās tiks dots ieskats par ikonām – kāda ir šī vārda izcelsme, nozīme, ko ar šo vārdu apzīmēja kristīgās mākslas rašanās periodā Bizantijā un kā tagad tiek lietots vārds „ikona”, jo zinātniskās hipotēzes par kristīgā tēla rašanos ir ļoti daudzas, dažādas un pretrunīgas. Bieži tās runā pretī arī Baznīcas uzskatiem.

Tēvs Oskars atzīmēja, ka nav svarīgi kādā laikposmā dotais mākslas darbs ir tapis un pieder – vai ekspresionismam, renesansei vai impresionismam, bet galvenais ir izprast mākslas nozīmi kristīgās tradīcijas kontekstā.

Šīs lekcijas palīdzēs labāk iepazīt mākslas darbu kompozicionālo uzbūvi, struktūru, tehnikas tradīcijas, kā arī tiks noskaidrots vēsturiskais, teoloģiskais un emocionālais mākslinieka vēstījums.

Ievadlekcijas noslēgumā priesteris uzsvēra, ka jebkurš kultūras veids – vai tā būtu mūzika, vai arhitektūra, vai literatūra ir svētīgs, ja šajā nozarē attēlotie un vēstītie darbi ir veltīti Dieva godam.

Lekcijas notiek Liepājas sv. Dominika klosterī Jelgavas ielā 17, plkst. 19:30.

Sanita Zustere /Vatikāna Radio – Liepājā/