Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Kas notiek?  Kurzemē

LKSAA "Dzintars": Vai katoļu Baznīcā ir vajadzīga inteliģence?
30.10.2006 pl. 09:05

28. oktobrī Liepājā, Sv. Dominika klostera telpās notika LKSAA apvienības „Dzintars” Liepājas vienības tematiskā tikšanās „Vai katoļu Baznīcā ir vajadzīga inteliģence?”

Tikšanās iesākās ar Svēto Misi, kuru vadīja Liepājas vienības kapelāns dominikāņu tēvs Oskars Jabloņskis. Šoreiz uz tikšanos bija ieradušies arī  apvienības „Dzintars” pārstāvji no Rīgas – pašreizējais prezidents Uldis Vērdiņš un dzintariete Inese Runce.

Tikšanās sākumā Liepājas vienības seniore Sanita Zustere pateicās visiem par ierašanos un apsveica arī ieradušos ciemiņus no Rīgas. Seniore pievērsa klātesošo uzmanību uz tikšanās temata nosaukumu un deva nelielu skaidrojumu par to, kādēļ šoreiz ir izvēlēta tieši šī tēma.

Turpinājumā tika dots vārds vienības kapelānam Oskaram Jabloņskim, lai viņš dzintariešus iepazīstinātu ar šo jautājumu sīkāk.

Tēvs Oskars Jabloņskis apvienības biedriem pastāstīja, ka Baznīcas dzīvē ir ļoti svarīgi, lai katrs kristietis atrastu sev piemērotu vietu un darbības veidu - atbilstoši saviem talantiem, ko Dievs ir devis, paskaidrojot, ka nav svarīgi, ko, cik daudz un kā – teorētiski vai praktiski – kristietis Baznīcā veic, jo visi darbi, kas tiek veikti par godu Dievam un cilvēkiem, ir svarīgi un nozīmīgi.

Kapelāns atzīmēja, ka īpaša loma katoļu Baznīcā ir inteliģencei, jo tās pārstāvji var ļoti daudz dot Baznīcai tieši teorētiskajā jomā, gan nepārtraukti izglītojoties paši, gan arī dodot šīs iegūtās zināšanas tālāk, citiem, strādājot un darbojoties dažādās Baznīcas sfērās.

Savukārt LKSAA „Dzintars” prezidents Uldis Vērdiņš uzsvēra, ka ļoti svarīgi ir iepazīties ar apvienības statūtiem un principiem, jo bieži vien, īpaši apvienības „Dzintars” jauniešiem un draugiem nav īsti izprotama patiesā apvienības būtība un darbība, tādejādi varbūt no šīs organizācijas gaidot pavisam kaut ko citu, nekā to prasa tās struktūra. Prezidents atzīmēja, ka organizācijas biedru darbības loks ir un var būt ļoti plašs, un šī organizācija Baznīcā pastāv uz demokrātijas principiem, galvenais, lai katrs no biedriem vienmēr apzinātos, ka viss, ko viņi dara, nedrīkst pārkāpt Baznīcas un Satversmes likumus.

Inese Runce dzintariešiem deva nelielu ieskatu apvienības „Dzintars” vēsturē un iepazīstināja ar dzintariešu pirmsākumiem  Latvijā, atzīmējot, ka jau 1992. gadā Latvijā tika piešķirtas „krāsas” 11. krāsnešiem, kas kļuva apvienības biedri. Inese pastāstīja arī par savu personīgo pieredzi, ko ieguva strādājot un darbojoties šajā organizācijā kā prezidente, kā arī par dzintariešiem, kuri dzīvo un  strādā ārzemēs, jo pateicoties tieši ārzemju dzintariešu milzīgajai enerģijai un pieredzei, kura ir iegūta daudzu gadu garumā, arī mēs pašlaik varam uz šīs teorētiskās bāzes veidot mūsu pašu darbību šajā organizācijā, atbilstoši laikam un mūsdienīgam skatījumam, kā arī, ņemot vērā vietējos apstākļus.

Pēc runātāju uzstāšanās sekoja debates, kurās katrs no dzintariešiem varēja izteikt savas domas un skatījumu, kā turpināt darbu un veidot šo organizāciju nākotnē, kā arī deva savu liecību par to, kādas funkcijas šajā organizācijā veic pašlaik un ko vēlās darīt nākotnē, lai notiktu šīs apvienības izaugsme.

Tikšanās noslēgumā apvienības prezidents Uldis Vērdiņš uzdāvināja Liepājas vienībai kafijas servīzi, pateicoties par ieguldīto darbu līdz šim, kur ļoti aktīvi un radoši ir darbojusies dzintariete Aija Niedola, kas savu iegūto darba pieredzi tagad var sniegt pārējiem dzintariešiem.

Sanita Zustere /Vatikāna Radio – Liepājā/