Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Kas notiek?  Citur Latvijā

Katoļi visā pasaulē 1. novembrī svin Visu svēto dienu
31.10.2006 pl. 17:39

Šos svētkus Romas Katoļu Baznīca svin jau kopš 4. gadsimta, godinot ticības mocekļus.

"Arī mūsdienās šī baznīcas tradīcija ir dzīva," skaidro Jānis Kardināls Pujats, uzsverot, ka "izcilu un svētu cilvēku piemērs ir pozitīvs un pievilcīgs".

Kristīgā baznīca 1. novembri veltīja Visu svēto godam, godinot svētos no visiem kontinentiem, bet sekojošo 2. novembri - mirušo piemiņai, lūdzoties par mirušajiem tuviniekiem, lai viņi tiktu glābti. Tā ir īpaša aizlūgumu diena. Senāko lūgšanu teksti atrodami jau no 2. gadsimta, kādi ir minēti "Constitutiones Apostolorum", kā arī par to liecina ieraksts Vecajā Derībā Makabiešu otrajā grāmatā. Šīs abas dienas iegūst citu saturu un svinēšanas veidu.

Senās ķeltu ciltis pirms Kristus svinējušas ziemas iestāšanos. "Kad cilvēkiem mazinās ticība, tad pieaug māņticība," komentē Jānis Pujats, cerot, ka aiz pagāniskā šova cilvēki saskatīs šo svētku patieso nozīmi.

"Baznīca svētos godina ne jau viņiem piemītošā dabiskā krietnuma un labo darbu dēļ, bet gan to žēlastību dēļ, ko viņi saņēmuši no Dieva. Tātad godinot svētos, mēs līdz ar to atzīstam Dieva brīnumainos darbus un vairojam Viņa godu", stāsta Jānis Kardināls Pujats. "Svētie ir paši čakli strādājuši pie sava svētuma, darbodamies līdzi Dieva žēlastībai. Svēta dzīve ir katra kristieša patiesais aicinājums."

Visās pasaules baznīcās notiek īpaši svētku dievkalpojumi un lūgšanu vakari. "Baznīcas liturģija ir vienota. Viens milzīgs koris šajā dienā sauc uz debesīm", ir pārliecināts kardināls. Rīgā kopš 26. oktobra sv. Jēkaba katedrālē notiek lūgšanu vakari. Visu novembra mēnesi turpināsies svētki citās Rīgas baznīcās, ka arī baznīcās Valmierā, Jelgavā, Daugavpilī un Krāslavā.

Jau no 2003. gada Eiropā dažādās pilsētās notiek kongresi un konferences. Šogad Briselē no 28. oktobra līdz 5. novembrim notiek kongress "Visu Svēto Diena 2006", uz kuru pulcējas ap 100 000 dalībnieku no dažādām Eiropas valstīm. Pirmo reizi uz kongresu dodas 14 cilvēku liela grupa no Latvijas. Briselē jaunieši pārstāvēs savu valsti, demonstrējot pašu sagatavotu video filmu par ticības dzīvi Latvijā, sniegs koncertu "Svētuma melodijas no Latvijas", kā ari piedalīsies citos pasākumos. 2. novembrī grupu ciemos gaidīs Latvijas vēstnieks Belģijā Raimonds Jansons. Informāciju sagatavoja Latvijas Romas Katoļu Baznīcas Informācijas Centrs.

LRKB IC