Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Kas notiek?  Citur Latvijā

Dalībnieki no Latvijas par IV Evaņģelizācijas kongresu Briselē
15.11.2006 pl. 09:03

Come and see! (Nāc un redzi!) - ar šo devīzi 28. oktobrī bija uzsākts IV Pasaules evaņģelizācijas kongress, kurš šogad notika Eiropas sirdī – Briselē.

Kongress piesaistīja cilvēkus no dažādām pasaules valstīm, kuriem nav vienaldzīgs katoļu Baznīcas liktenis. Latvijas grupa, Pro Sanctitate māsu vadībā, kongresam pievienojās 31. oktobrī. Kongress izrādījās ļoti daudzveidīgs, jo piedāvāja daudz dažādu aktivitāšu visa vecuma grupām. Kongresa ikdiena sākās ar rīta lūgšanu – Laudēm, kurai sekoja šodien pasaulē tādu pazīstamo sprediķotāju konferences, kā Nicolas Buttet, Enzo Bianchi un kardināliem Schönborn (Vīne), Policarpo (Lisabona), Erdö (Esztergom-Budapesta), Danneels (Maline-Brisele) un Vingt-Trois (Parīze). Kongresu turpināja kopēja Svētā Mise, kuru svinēja bīskapi un kardināli no dažādām Eiropas valstīm, kā arī piedalījās pati Beļģijas karaliene Fabiola. Tas atstāja grandiozu iespaidu arī tāpēc, ka viss iepriekšminētais notika Briseles bazilikā Koekelberg. Pēc ļoti sātīgām pusdienām mēs devāmies strādāt darba grupās un iepazīties ar dažādām mūsdienu katoļu kustībām un izdevniecībām. Kongresa organizatori parūpējas par daudzveidīgo vakara programmu. Dažās no 118 Briseles baznīcām paralēli notika gan klasiskās, gan mūsdienīgas mūzikas koncerti. Katram bija iespēja piedalīties arī diskusijās ap tā saucamo apaļo galdu. Kongresa noslēguma priekšvakarā Briseles centrā notika krāšņs lāpu gājiens, kurā piedalījās pārsvara jaunieši, kuri sastādīja ievērojamu daļu no 12 tūkstošiem kongresa dalībniekiem.

Neskatoties uz to, ka grupa no Latvijas bija neliela – tikai 13 cilvēki, tā aktīvi piedalījās kongresa pasākumos, dziedāja Sv. Mises laikā, vadīja adorācijas, darba grupas un prezentēja Latviju. Grupa no Latvijas saņēma arī uzaicinājumu apmeklēt Latvijas vēstniecību Briselē.

Renāte Stivriņa: Tā bija lieliskā nedēļa, pavadīta starp cilvēkiem, kurus interesē mūsu Baznīcas tagadne un nākotne. Ļoti uzrunāja kopības sajūta, kas sevišķi bija jūtama Sv. Mises upurī. Vairāk nekā 200 priesteru procesija no sakristijas līdz altārim, Tēze liturģiskie dziedājumi, tūkstošiem dziedošas balsis, kas vienojās kopīgā lūgšanā, Dieva Vārda liturģija sešas valodās, milzīgas rindas pēc Euharistijas saņemšanas – tas mani aizkustināja līdz sirds dziļumiem. Zīmīgi, ka kongress notika Eiropas Savienības galvaspilsētā. Tā bija lieliska liecība no katoļu puses. Atklātajā kardinālu jautājumu-atbilžu konferencē mani pārsteidza Baznīcas ganu humora izjūta, atbildot uz provokatīvajiem žurnālistes jautājumiem. Tas ir pamudinājums arī mums, ticīgajiem raudzīties uz problēmām optimistiski. Paldies Pro Sanctitate māsām un slava Dievam!

Anna Potalujeva: Tādā kongresā piedalījos pirmo reizi, bet pēc visa redzētā, ceru, ka ne pēdējo. Pirmais, kas uz mani atstāja iespaidu bija ļoti laba organizētība un brīvprātīgo atsaucība un izpalīdzība. Kardinālu konference, savukārt, pastiprināja drosmi un cerību mūsu Baznīcas nākotnē, jo atskanēto Briseles kardināla atbildi: “Cik reizes mums vajag atkārtot, ka mēs neizmainīsim savu nostāju pret homoseksuālismu, abortiem un arvien vairāk pieaugošo musulmaņu negatīvo attieksmi,”- atbalstīja visi klātesošie ar skaļiem aplausiem. Man ir liels prieks, ka mūsu Baznīcu vada cilvēki, kuri ir ne vien gudri un augsti izglītoti, bet arī taisnīgi, konkrēti un, kas nav mazsvarīgs, arī ar labu humora izjūtu. Par to es pārliecinājos šajās kongresu dienās. Bez šaubām, interesantās un izglītojošās kongresa aktivitātes kopā ar pilsētas skaistumu atstās labas atmiņas un vielu pārdomām. Vēlos pateikties māsām no Pro Sanctitate par brauciena organizēšanu un mīļo uzņemšanu Briseles kustības centrā. Bez viņu palīdzības piedalīšanās kongresā būtu neiespējamā. Pateicība Dievam!

Pro Sanctitate