Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Kas notiek?  Ziņas no Vatikāna

Sv. Pētera laukumu rotā Ziemassvētku egle
14.12.2006 pl. 08:57

13. decembra agrā rītā svētā Pētera laukumā ‘ieradās’ meža skaistule – 32,95 m augsta egle.

Tā auga Gariljone kalnos, Kalabrijas apgabalā, Itālijas dienvidos. Deviņas tonnas smago egli noskatīja Katanzaro mežsargi. „Šī egle ir Kalabrijas dabas skaistuma un tās iedzīvotāju dāsnuma simbols” – teica reģiona prezidents Agacio Loiero. Egle tiks iedegta 20. decembrī plkst. 16.30. Ceremonijā uzstāsies folkloras grupas no Kalabrijas.

Tradīciju uzstādīt svētā Pētera laukumā egli 1982. gadā ieviesa Jānis Pāvils II. Viņš vēlējās, lai obeliska pakājē atrastos arī Ziemassvētku notikuma atveidojums, par kuru tik ļoti priecājas Romas viesi, īpaši bērni. Par tā izveidi rūpējas Vatikāna valsts sekretariāta speciāla komisija. Vairākus metrus augstajā namā tiek izvietotas 17 figūras. Centrā atrodas šūpulis, kurā dus mazais Jēzus Bērns. Pār viņu nomodā stāv Marija un Jāzeps. Tālāk redzami gani, aitas, vērsis un ēzelis. Piebildīsim, ka no šīm 17 figūrām – deviņas tika izveidotas jau 1842. gadā un uzstādītas Romas svētā Andreja della Valle bazilikā.

Šogad „Betlēmes mājas” sadzīves priekšmetus un darba rīkus gatavo mākslinieki no Tesero, Trento apgabalā. Ziemassvētku notikuma atveidojums tiks atklāts 24. decembra vakarā. Svētku laikā Pāvila VI zālē Vatikānā būs skatāma izstāde „Mīļais Jēzus Bērns”. Interesenti varēs apskatīt Tesero mākslinieku darinatās 22 ‘betlēmītes”. Ziemassvētku notikuma atveidojuma labajā pusē stāv skaista egle, kuru pāvestam dāvā kāda no Eiropas valstīm. Divdesmit piecos gados egli ir dāvājusi Austrija, Vācija, Slovēnija, Polija, Slovākija, Čehija un vairākas reizes Itālija. Egles galotnē mirdz liela piecstaru zvaigzne, vēstot miera, cerības un prieka vēsti visām tautām.