Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Kas notiek?  Pasaulē

Grieķijas pareizticīgo Baznīcai pasniegta sv. apustuļa Pāvila relikvija
18.12.2006 pl. 09:15

14. decembra pēcpusdienā Viņa Svētība Hristodouloss devās uz svētā Pāvila baziliku ārpus mūriem. Šeit, svinīgā ceremonijā Grieķijas pareizticīgo Baznīcai tika pasniegta dārga relikvija – daļa no apustuļa Pāvila ķēdes.

Ķēde, ar kuru apustulis tika sasiets Romas cietumā, bazilikā glabājas kopš IV gadsimta otrās puses. Svētais Jānis Hrizostoms 407. gadā bija izteicis vēlēšanos kopā ar daudziem svētceļniekiem, kas ieradās Romā, pagodināt apustuļa piemiņu, skūpstot šo ķēdi. Par šo relikviju vēstī arī svētais Leons Lielais 461. gadā.

Savukārt svētais Gregors Lielais 604. gadā, vēstulē imperatrisei Pulhērijai stāsta, ka „ticīgajiem bija pieņemts dāvināt ķēdes pulveri, kas tika iegūts to vīlējot ar vīli. Taču bieži vien priestera pūliņi, šo ķēdi vīlējot, izrādījās veltīgi, jo dzelzs bija pārāk izturīga”. Vienā no svētā Pāvila bazilikas inventāra aprakstiem, kas izdarīts 1639. gadā, rodams šāds ieraksts: „… svētā Pāvila statuja sudrabā un trīspadsmit gredzenu ķēde, ar kuru viņš tika sasiets”. Šodien, tiesa, ir palikuši tikai deviņi ķēdes gredzeni.

Agrāk šī relikvija ik gadus tika izlikta aplūkošanai 25. janvārī – svētā Pāvila atgriešanās svētkos, un 30. jūnijā – viņa kādreizējā piemiņas dienā. Bez tam, Gavēņa laika stacijas dienā – feria quarta in traditione symboli, ķēde tika nesta procesijā pa svētā Pāvila bazilikas navām. Mūsdienās, 29. jūnijā – apustuļu Pētera un Pāvila svētkos, svētā Pāvila ķēdi nes procesijā pa ielām kvartālā ap baziliku.

Par bagātīgo ķēdes simbolismu liecina fragmenti no paša svētā Pāvila vēstulēm, kas latīniski citētas uz relikvuārija: „Tu vincula mea manifesta fierent in Christo in omni praetorio – et in caeteris omnibus” (Fil 1,13) un „Ego Paulus vinctus Christo Iesu” (Ef 3,1), respektīvi – „Jo manas važas Kristū ir kļuvušas zināmas visai sardzei un visiem citiem” no vēstules filipiešiem un „…es, Pāvils, …esmu Jēzus Kristus gūsteknis” no vēstules efeziešiem.

Svētā Pāvila ķēde, kas ir viņa apcietinājuma fiziskais simbols, mums atgādina par ciešanu vērtību, kas priecīgi pieņemtas vienotībā ar Kristu. Tā ir mīlestība, kas Tautu apustuli vieno ar savu Mācītāju, un šīs mīlestības saites spēj vienot ar Viņu visus, kas Viņu atzīst par Kristu Kungu, kurš mūsu pestīšanas dēļ miris un augšāmcēlies.