Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Kas notiek?  Ziņas no Vatikāna

Atteikties no Dieva piedzimšanas?
20.12.2006 pl. 19:05

Vatikāna avīze L'Osservatore Romano kritizē mēģinājumus piešķirt Ziemassvētkiem komerciālu raksturu un to reliģiskās nozīmes noklusēšanu.

Sakarā ar to, avīze pauž provokatīvu aicinājumu būt drosmīgiem un svītrot Ziemassvētkus no „civilo” svētku saraksta. Avīze pauž viedokli, ka tad svētkus svinētu tikai patiesi ticīgi cilvēki.

L'Osservatore Romano norādīts, ka daudzās valstīs, tostarp arī Itālijā un Lielbritānijā bieži atsakās no svētku reliģiskajiem simboliem, kā, piemēram, Betlēmītes, tas ir, Jēzus piedzimšanas ainiņas, lai neievainotu neticīgu vai citai reliģijai piederīgu cilvēku jūtas. Avīze atgādina, ka ticīgu cilvēku pienākums ir atklāti aizstāvēt savu identitāti un tradīcijas. Dieva Piedzimšanas svētki ir padarīti par izklaidi, bet neviens nerunā par to skaļi. Daudz tiek runāts par svētkiem, bet nekas par to patieso būtību.

Komentārā par mēģinājumiem noklusēt vai pat slēpt šo svētku reliģiskās saknes un to simbolus, Vatikāna avīze cita starpā secina, ka „varēja iedomāties visu ko, bet tikai ne to, ka gan Itālija, gan visa Eiropa, šajās dienās pretosies Betlēmītei”.

Atsaucoties uz tirdzniecības tīklu skaidrojumiem, ka no to plauktiem ir pazudušas Betlēmītes, jo tās esot kļuvušas par nerentablu preci, avīze jautā kāds tam ir iemesls. Viens varētu būt „eglītes karjera”, kura, lai cik skaisti būtu rotāta, ne tuvu nelīdzinās silītei. Cits, nozīmīgs iemesls, ir rūpes „lai neievainotu jūtas”, gan vienkārši neticīgu cilvēku, gan citu reliģiju pārstāvju, „tā, it kā neticīgi cilvēki, vai citu reliģiju pārstāvji parādītos pēkšņi Ziemassvētkos, un no otras puses, mums nebūtu pilsonisks un morāls pienākums būt uzticīgiem.. pašu identitātei, kuras izpausme ir tradīcijas”.

Wiara.pl