Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Kas notiek?  Ziņas no Vatikāna

Benedikts XVI – kristieši aicināti atklāt Dievu mūsdienu pasaulei
06.01.2007 pl. 19:36

6. janvārī Baznīca svin Kunga Parādīšanās svētkus. Trīs Austrumu gudro un Kristus satikšanās apliecina, ka Dievs vēlas atklāties visai cilvēcei - Svētās Mises sprediķī teica Benedikts XVI.

Šodienas svētki mūs mudina apzināties savu atbildību, jo arī mēs kā kristieši esam aicināti atklāt Dievu pasaulei. Tieši caur mīlestībā izdzīvotas dzīves liecību, kalpojot Dievam un cilvēkiem, mēs atklājam pasaulei, ka Dievs ir mīlestība.

Šodien Kristū Dievs atklāja visām tautām pestīšanas noslēpumu. Lai gan pagājuši divdesmit gadsimti kopš šī noslēpuma atklāšanas un īstenošanas Kristū, taču tas vēl nav sasniedzis savu pilnību. Savā enciklikā par Baznīcas misiju Jānis Pāvils II raksta: „Otrās tūkstošgades beigās redzam, ka vēl aizvien atrodamies sākuma punktā”. Vai Kristus arī šodien ir lumen gentium, pasaules gaisma? Ko šodien nozīmē Austrumu gudrie? Kā šos evaņģēliskos tēlus varam interpretēt mūsdienu pasaulē? – jautāja Benedikts XVI.

Atbildot uz šiem jautājumiem, pāvests atsaucās uz koncila tēvu ieteikumiem. Koncila mērķis sludināt Kristu, pasaules gaismu, mūsdienu sabiedrībā. Svētais Gars modina ticīgo sirdīs ilgas pēc jaunas Kristus epifānijas pasaulē, kurā notikušas radikālas pārmaiņas. Pasaulē, kas savā vēsturē saskarās ar civilizācijas un kultūru globālo izaicinājumu, kuras centrs vairs nav Eiropa vai Rietumi. Šodien neatliekams uzdevums ir veidot jaunu politisko un ekonomisko kārtību, kas balstītos uz kultūras un kristīgajām vērtībām. Šodien pasaule ir aicināta atgriezties pie savām saknēm – teica Benedikts XVI.

Iesākot trešo tūkstošgadi, aizvien biežāk dzirdam runājam par „globalizāciju”. Masu mediju izraisītajos informācijas plūdos ir mazinājušās spējas analītiski izvērtēt notikumu sakarību – atzina pāvests. Kunga Parādīšanās svētku liturģija norāda uz Dievu, kas atklājās kā gaisma, lai cilvēci ievestu apsolītajā zemē, kur valda brīvība, taisnība un miers. Pāvests skaidroja „Austrumu gudro” nozīmi. Šodien tie ir „vadītāji”, „zinātnes un kultūras pasaules pārstāvji”, „reliģiju līderi”. Austrumu gudrajos atklājam modernās sabiedrības politisko, zinātnes un reliģijas aspektu. Epifānija norāda uz cilvēka ceļojumu pie Dieva un Dieva ceļojumu pie cilvēka. Viņš ienāca mūsu vēsturē un mūsu dzīvē, lai sētu jaunas dzīvības sēklu - Svētās Mises homīlijā teica pāvests.