Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Kas notiek?  Kurzemē

Spāņu mīms Karloss Martiness Liepājā
30.01.2007 pl. 10:58

2. februārī, plkst. 20:00 Liepājā sv. Dominika baznīcā, Jelgavas ielā 17 būs vienreizēja iespēja redzēt pasaules klases mīma Karlosa Martines (Carlos Martinez) jauno programmu „Laiks svinēt” (no 15 gadiem).

Mākslinieks dzimis 1955. gadā Spānijā, mācījies pantomīmas skolā  Taller de Mimi y Teatro, dramatisko mākslu skolā El Timbal, turpinājis studijas pie profesoriem Manuela Carlosa Lillo un Jorge Veras.

Kopš 1982. gada Karloss Martiness darbojas kā profesionāls aktieris – mīms; uzstājies ne tikai Spānijā un lielākajā daļā Eiropas valstu, bet arī Kanādā un ASV, bet arī vada seminārus aktieriem un mīmiem, ir uzrakstījis vairāk nekā 50 mīmu skečus, raksta grāmatas (pirmā grāmata "In Silence" tikusi publicēta spāņu, vācu un franču valodās, otrā grāmata "Word of Mime" publicēta vācu un franču valodās.

Karloss Martiness viesojas Latvijā jau piekto reizi. Un – lai gan mīma valoda ir ļoti personīga, tai nav nepieciešams tulks. Mākslinieka spāniskais šarms un humors ļauj viņu saprast jebkurā kultūrā un tautā. Pārsteidzoši, ka Karloss Martiness spēj uzrunāt jebkuru auditoriju, nepasakot ne vārda. Grūti palikt nopietnam, redzot, kā mākslinieks attēlo mūsu ikdienu, jo ikvienā etīdē mēs katrs varam ieraudzīt sevi. Ieraudzīt un pasmaidīt.

Savā jubilejas programmā „Laiks svinēt” Karloss Martiness pirmo reizi mums piedāvā izrādi ar viņa labākajām etīdēm. Programmas pirmajā daļā viņš atvērs savu dārgumu kolekciju, lai attēlotu uz skatuves tauriņa maigo spārnu plivināšanu, klupšanas akmeni, no kura izvairās tikai neredzīgais, pulksteni, kas stāsta ģimenes hroniku, bārddzini kā nenovīdīgo dumpinieku... Otrā programmas daļa attīsta tēmu, kas vienmēr ir intriģējusi spāni – laika tēmu. Karloss Martiness apskata šo neskaidro tēmu ar ironiju un humoru, lai pavērtu durvis cerībai. Mēs kāpjam pa kāpnēm kopā ar veco zvaniķi līdz zvanu torņa augšai un, kad viņš parauj zvana auklu, mēs ieejam viņa kluso monologu pasaulē. Kad viņš „stāsta” savas atmiņas un sapņus, mēs klausāmies ar acīm un tiekam pārcelti mašīnu autosacīkstēs, bērna ratiņos, basketbola spēlē, rūpnīcā... un galu galā iesaistāmies brīnišķīgā dialogā par cilvēci.

Laiks svinēt ir Karlosa Martinesa burvīgā dāvana visiem cilvēkiem, kas atbalstījuši viņu kā mīmu, nākot uz teātri, lai redzētu viņa uzstāšanos. Viņš mums piedāvā līksmu pieredzi, nepārtraukti pārvietojot klusuma robežas un stimulējot mūsu neapturamo iztēli. Pēc 25 klusuma gadiem ir Laiks svinēt!