Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Kas notiek?  Pasaulē

Polijas likumdošana izrāda cieņu nedzimuša bērna dzīvībai no tā ieņemšanas brīža
02.02.2007 pl. 08:10

Polijā kopš šī gada 20. janvāra vecākiem, kuriem piedzimis miris bērniņš vai arī ir spontānā abortā zaudēts bērniņš, ir tiesības saņemt viņa miršanas apliecību un likumīgi apglabāt viņa mirstīgās atliekas, neatkarīgi no tā, cik ilga ir bijusi grūtniecība.

Tādējādi likumdošanā ir iestrādāta norma, kas atzīst, ka nedzimis bērns ir cilvēciska būtne no tā ieņemšanas brīža.

Cieņas trūkums pret mazo būtni, kas ir nomirusi aborta laikā, bieži ir ļoti sāpīgs. Īpaši vecākiem, kas vairāku mēnešu garumā ir gaidījuši un priecājušies par mazās dzīvībiņas attīstību. Saskaņā ar Ticības doktrīnas kongregācijas principiem embriju mirstīgajām atliekām vai bērna auglim pēc labprātīga vai nelabprātīga aborta ir jāizrāda pienācīga cieņa līdzīgi kā citu cilvēku nāves gadījumā (1987. gada 22. februāra instrukcija Donum vitae). Līdzīgu viedokli pauž arī pāvesta padomes izdotais dokuments veselības aprūpes darbiniekiem 1995. gadā: „Mirušam bērna auglim pienākas tāda pati cieņa, kā jebkuram citam mirušam cilvēkam. No tā izriet, ka nedrīkst viņu iznīcināt tā, it kā tas būtu kaut kāds atlikums. Iespēju robežās viņu ir pienācīgi jāapglabā.”

Polijā katru gadu tiek reģistrēti 40 tūkstoši gadījumu, kad bērns piedzimst miris vai ir zaudēts spontānā abortā. Valdība sākotnēji plānoja noteikt, ka šī likuma norma attieksies tikai uz 22 grūtniecības nedēļas veciem nedzimušiem bērniem. Tomēr divas Polijas nevalstiskās organizācijas skaļi protestēja pret to, ka valdība likumdošanas ceļā grib noteikt, kurā grūtniecības brīdī sākas cilvēks. Tāpēc veselības ministrija atteicās no šī nodoma un noteikumos iestrādāja normu, kas izrāda vienlīdzīgu cieņu pret nedzimuša bērna mirstīgajām atliekām neatkarīgi no viņa dzīves ilguma zem mātes sirds.

Polijas Veselības ministra pieņemtie noteikumi domājams mainīs līdzšinējo slimnīcas personāla izturēšanos pret nedzimušu bērnu mirstīgajām atliekām. Saskaņā ar šiem noteikumiem vecākiem būs iespējams saņemt bērna miršanas apliecību un apglabāšanas pabalstu un likumīgi apglabāt bērna mirstīgās atliekas. Tāpat sievietēm, kas zaudējušas bērnu pirms piedzimšanas, neatkarīgi no grūtniecības ilguma, pienāksies maternitātes atvaļinājums.

Latvijas likumdošana pret nedzimušiem bērniem ir daudz nesaudzīgāka – līdz 12 nedēļu vecumam tā atļauj nogalināt jebkurā gadījumā, bet līdz 22 nedēļām, ja bērnam tiek diagnosticēta smaga patoloģija vai ja grūtniecība apdraud mātes dzīvību. Šobrīd Saeimā tiek virzīti grozījumi Seksuālās un reproduktīvās veselības likumā, kuru mērķis ir atļaut smagu patoloģiju gadījumos nedzimuša bērna nogalināšanu pat 24 nedēļu vecumā. Kā paskaidroja LR 9.saeimas deputāte Inta Feldmane, tad līdz 9.februārim ir iespēja iesniegt priekšlikumus šī likuma grozījumiem izskatīšanai 2.lasījumā. Ir nepieciešamas mūsu visu lūgšanas, lai jau tā liberālie mūsu valsts likumi netiktu vēl vairāk izkropļoti un neatbalstītu vēl lielāku nedzimušo bērnu slepkavošanu. Lūgšanā ir spēks.

Ingrīda Puce (Polija, Ļubļina)