Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Kas notiek?  Pasaulē

Intelektuālā mīlestība – ceļš jaunai sadarbībai starp Eiropu un Āziju
05.03.2007 pl. 09:49

Šī gada 10. martā pāvests Benedikts XVI svinēs “Eiropas universitāšu studentu dienu”. Katru gadu pāvests, izmantojot satelīta savienojumu, tiekas ar universitāšu studentiem kopējā lūgšanā. Arī Latvijas studenti ir aicināti vienoties kopējā lūgšanā.

Līdz ar studentiem, kas būs klātesoši Pāvila VI aulā, caur satelīta savienojumu satiksies arī studenti no dažādām Eiropas pilsētām: no Itālijas (Turīnas un Boloņas); no Portugāles (Koimbras); no Polijas (Krakovas); no Čehijas (Prāgas); no Anglijas (Mančestera); no Albānijas (Tirānas). Būs savienojums caur satelītu arī ar sekojošām Āzijas valstīm: Indiju (Kalkutu); Ķīnu (Honkongu); Filipīnām (Manilu); Pakistānu (Islamabadu). Pāvila VI aulā klātesoši būs apmēram 20  000 universitāšu studenti, kā arī daudzu universitāšu, konservatoriju un mūzikas institūtu kori (no Itālijas būs apmēram 2000 koristi). Vigīlijas noslēgumā būs gājiens ar Krustu no Pāvila VI aulas līdz Sant’Agnese in Agone baznīcai Navona laukumā.

Katru gadu pāvests izvēlas tēmu, kuru pārdomāt kopā ar universitāšu studentiem. Šajā gadā tēmas nosaukums ir: “Intelektuālā mīlestība – ceļš jaunai sadarbībai starp Eiropu un Āziju”. Pirms tikšanās ar pāvestu, katras Eiropas valsts universitāšu studenti ir uzaicināti kopīgi pārdomāt šo tēmu.

Vēlamies dot dažus fragmentus no materiāla, ko ir sagatavojusi Eiropas universitāšu studentu dienu komisija:

«Dievišķā mīlestība pilnībā un absolūti atklājas Krustā, kur, kā mums māca svētais Pāvils: „Dievs Savu mīlestību uz mums pierāda ar to, ka Kristus par mums miris, kad vēl bijām grēcinieki” (Rom 5, 8). Tādēļ ikviens no mums patiesi var teikt: „Kristus mīlēja mani un manā labā Sevi nodeva Dievam par upuri” (sal. Ef 5:2). Tā kā mēs esam atpestīti ar Viņa asinīm, tad neviena cilvēka dzīvība nevar būt veltīga vai mazvērtība, tādēļ, ka Dievs ikvienu no mums mīl personiskā veidā; Dievs katru no mums mīl ar kaislīgu un uzticīgu mīlestību, Viņš mūs mīl ar mīlestību, kurai nav robežu. Krusts, kas pasaules acīs ir muļķība, bet daudziem ticīgajiem ir piedauzība - patiesībā ir „Dieva gudrība” tiem, kuri ļauj, lai tas pieskaras viņu dziļākajai būtībai, „jo Dieva muļķība ir gudrāka nekā cilvēku gudrība, un Dieva nespēks ir stiprāks nekā cilvēku spēks” (1 Kor 1, 25)».

(No pāvesta Benedikta XVI vēstījuma XXII Pasaules Jauniešu dienai)

“Āzija pārstāv valstis, kurām ir raksturīgs liels iedzīvotāju daudzums un liela ekonomiskā attīstība. Domāju par Ķīnu un Indiju, kas ir pilnā ekspansijā, novēlot, lai to aizvien lielākā klātbūtne uz internacionālās skatuves būtu par cēloni arī pašu šo valstu, kā arī citu nāciju, labumam. To es novēlu arī Vjetnamai, pieminot tās neseno pievienošanos Pasaules Tirdzniecības organizācijai. Tagad es vēlos vērsties ar savām domām pie kristīgajām kopienām. Lielākajā Āzijas valstu daļā bieži vien iet runa par mazām, bet ļoti vitālām kopienām, kuras vēlas likumīgi un brīvi dzīvot un darboties reliģiskās brīvības gaisotnē. Tās reizē arī ir dabiskas tiesības un nosacījums, kas šīm kopienām ļaus dot ieguldījumu sabiedrības materiālajā un garīgajā progresā, kā arī, būt par vienotības un saskaņas elementu”.

(No Pāvesta Benedikta XVI uzrunas Pie Svētā Krēsla akreditētajam diplomātiskajam korpusam)

Uzaicinām 2007. gada 10. martā visus Latvijas universitāšu studentus, ar satelīta savienojuma starpniecību, vienoties kopējā lūgšanā ar Svēto Tēvu un ar visiem augstākminēto dažādo valstu universitāšu studentiem. Jūs variet pievienoties caur Internetu www.sat2000.it plkst.17.30 pēc Itālijas laika un plkst.18.30 pēc Latvijas laika. Šogad, šajā Gavēņa laikā mariāniskā lūgšana būs veltīta tam, lai Eiropa varētu no jauna atrast savas kristīgās saknes, un palīdzēt Āzijai visās šī lielā kontinenta vajadzībās.

Rita Refalo un Ingrīda Čakārne
Kustība Pro Sanctitate