Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Kas notiek?  Kurzemē

Priesteru konference: Dievam svarīgi, lai cilvēks būtu Viņa draugs
16.03.2007 pl. 09:17

12.martā Liepājā, Sv.Dominika klosterī, notika Kurzemes diecēzes priesteru tikšanās. Tikšanās sākumā, Liepājas bīskaps Vilhelms Lapelis visiem klātesošajiem priesteriem pateicās par ierašanos un šoreiz ievadīja tikšanās garīgo pusi.

Bīskaps dalījās garīgajās pārdomās, kuras balstījās uz Sv. Rakstu fragmenta no Ķēniņu otrās grāmatas, kas stāsta par Sīrieša Nāmana izdziedināšanu. Aplūkojot dažādas personas un situācijas, saistītas ar Nāmanu, tika piedāvāts pārdomāt par daudzām mūsu dzīvei svarīgām lietām, kā, piemēram – Kas es esmu un kāds es esmu?, Vai es cenšos ieklausīties Dieva Vārdā?, Vai es cenšos Viņam dot pirmo vietu savā dzīvē?, Vai es māku pazemīgi pieņemt aizrādījumu un par to pateikties?, Vai cenšoties palīdzēt draugam, piedāvāju viņam kopīgu lūgšanu?, Vai cenšos pieņemt Dieva mācību par dzīves pamatu?, Vai es nebaidos kļūt par kalpu citiem?, Vai mana ticība sākas kā mīlestība?, Vai es šeit esmu tāpēc, ka jābūt, vai tāpēc, ka gribu šeit būt? Savas garīgās pārdomas Liepājas bīskaps noslēdza ar vārdiem: „Kungs, es pateicos par to, ka tu mani mīli!”

Pēc garīgajām pārdomām, noritēja Kurzemes diecēzes priesteru diskusija par šo tēmu.

Tikšanās turpinājumā, sekoja Svētā Mise, kuru vadīja Liepājas bīskaps Vilhelms Lapelis. Savā sprediķī bīskaps atzīmēja, ka balstoties uz lasījumu no Jēzus Kristus Evaņģēlija, mēs redzam, ka Jēzus, Nazaretes sinagogā, ļaudīm skaidrojot fragmentus no pravieša Isaja, nemeklē popularitāti vai atzinību viņu vidū. Jēzum bija ļoti svarīgi, lai ļaudis Viņam ieticētu, lai viņi patiesi atgrieztos, nevis tikai ārēji Viņu godinātu. Jēzus pat speciāli viņus izprovocē, stāstot par to, ka Dievs ir bijis labvēlīgs pret pagāniem, pret tiem, kas nav bijuši izvēlētās tautas pārstāvji. Viņš nevēlējās, lai ļaudis paliktu tādā kā remdenībā, bet lai atklātu ļaudīm, ka viņu labvēlība ir pārejoša, bet kad patiešām ir jāatzīst Patiesība, tad cilvēkam ir iespējams sevi redzēt un iepazīt patiesi - kāds tad viņš īstenībā ir, kādas tad ir viņa patiesās attiecības ar Dievu. Tomēr izrādās, ka šie ļaudis par Jēzus vārdiem ir saniknoti, viņi pat vēlas Jēzu nogalināt.

Bīskaps uzsvēra, ja cilvēka ticība būs tikai remdena, kā mēs to redzam Evaņģēlija vārdos, tad Dievs, rūpēdamies par cilvēku, ļaus viņam dzīvē piedzīvot kādas grūtības. Sastopoties ar šīm dažāda veida grūtībām, pārdzīvojumiem, neveiksmēm, kad cilvēkam liekas, ka tas ir pāri viņa spēkiem, atklājas cilvēka patiesā stāja attiecībā pret Dievu – vai viņš paliks, neskatoties pilnīgi ne uz ko, kopā ar Dievu un ies šīm grūtībām cauri kopā ar Viņu vai arī sāks kurnēt pret Dievu, vainojot Viņu visā notiekošajā, vai arī vēl bīstamāk cilvēkam – vispār atkāpsies no Dieva un aizies no Viņa prom.

Bīskaps Vilhelms Lapelis uzsvēra, ka Dievam ir ļoti svarīgi, lai cilvēks būtu Viņa draugs, lai viņš vienmēr tāds arī paliktu, neskatoties ne uz kādiem apstākļiem. Tomēr, cilvēka grēks pastāv tajā, ka viņš vēlas apmierināties tikai ar Dieva dāvanām vai Viņa radīto pasauli – tās var būt gan materiālās vērtības, gan arī cilvēki. Dievs vēlas, lai šī radītā pasaule cilvēkam kalpotu, lai tā palīdzētu viņam dzīves ceļā, bet nekādā gadījumā Viņš nevēlās, lai kāda no šīm lietām vai personām ieņem cilvēka dzīvē tikai vienam Dievam pienākošos vietu, jo tad cilvēks nebūs patiesi laimīgs.

Sprediķa noslēgumā Liepājas bīskaps teica: „Lai Dievs dod, ka šādi pārbaudījumi, šādas grūtības cilvēkam vainogotos tieši ar savas ticības padziļināšanos, lai cilvēks, sapratis savas kļūdas, vēl vairāk tvertos pie Dieva, kā pie vienīgā īstā drauga, kā pie vienīgā glābiņa, kā pie patiesā atbalstītāja! Lai Dievs mums palīdz šajā ceļā pie Viņa! Lai mēs ikviens spējam atbrīvoties no visa, kas traucētu mūsu draudzībai ar Viņu! ”

Dienas otrajā pusē priesteri apsprieda dažādus dvēseļu aprūpes jautājumus. Tika izskatīti dažādi praktiskas dabas jautājumi, kas attiecas uz prāvestu pienākumiem un darbību savās draudzēs. Tad Liepājas bīskaps klātesošos Kurzemes diecēzes priesterus informēja par notikušo Latvijas bīskapu sanāksmi Rīgā, kurā tika nolemts, ka Breviārs, Svētību rituāls un Kompendium (Katehisma kopsavilkums) vistuvākajā laikā tiks izdoti latviešu valodā. Bīskapu sanāksmē arī tika runāts par aicinājumiem uz priesterību, kuru veicināšanā ļoti svarīgs ir darbs ar ministrantiem, kā arī par to, ka šajā sanāksmē bija ieradušies priesteri no Lietuvas, kuri vada „Marijas radio”. Ir doma arī Latvijā izveidot šādu radio, kas būtu tieši katoļu radio visai Latvijai. Bīskaps priesterus informēja arī par to, ka drīzumā iznāks Pēcsinodes apustuliskais pamudinājums „Sacramentum caritatis” (Mīlestības sakraments). Tas ir dokuments par „Euharistiju, Baznīcas dzīves un misijas kalngalu un avotu”.

Tika izskatīti arī svarīgākie jautājumi - par Kurzemes diecēzes 70. gadu jubilejas atzīmēšanu un norisi, kā arī par Mazās Svētās Terēzītes relikviju klātbūtni un godināšanu Kurzemes diecēzē.

Viens no centrālajiem organizatoriskajiem jautājumiem priesteru tikšanās, izskanēja par Kurzemes diecēzes Jauniešu dienu organizāciju un norisi 23.- 25. jūnijā Lēnās. Jauniešu dienu organizatori – dominikāņu māsas misionāres un Dienvidkurzemes dekāns Gatis Bezdelīga pastāstīja par šo dienu norises plānu, darbību, kas tikšanās tika apstiprināts.

Kurzemes diecēzes priesteru tikšanās noslēdzās ar kopīgām vesperēm. Nākošā tikšanās notiks Lielajā Ceturtdienā, 5.aprīlī plkst. 11:00 kad Kurzemes priesteri tiksies uz kopīgu Svēto Misi Liepājas katedrālē, lai svinētu Priesterības sakramenta iestādīšanu.

Sanita Zustere, Vatikāna Radio, Liepājā