Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Palasīsim...  Raksti

Kardināla Jāņa Pujata atbildes uz Īpašu uzdevumu ministra Oskara Kastēna jautājumiem 
17.03.2007 pl. 15:01
Baznīcas viedoklis tiek izteikts atklātā vēstulē.

- Kādas  mērķgrupas  būtu  iekļaujamas  Nacionālajā  programmā  iecietības veicināšanai?

"Nacionālajā programmā" ir uzskaitītas vairāk nekā desmit pazīmes, pēc kurām var izpausties diskriminācija pret cilvēkiem (rase, ādas krāsa, tautība, valoda u.t.t.). Pēc mūsu domām sabiedrība Latvijā ir kulturāla, līdzsvarota un pietiekami iecietīga, ņemot vērā tās daudznacionālo sastāvu. Atsevišķu huligānu izlēcieni pie mums, domājams, nenotiek biežāk kā citās  valstīs  un policijai nav īpašu grūtību, lai ar tiem tikt galā. Neuzskatām, ka neiecietība būtu nacionāla problēma mūsu valstī. Tātad cīņu pret diskrimināciju nav iemesla pacelt "Nacionālas programmas" līmenī, jo tai drīzāk ir vietējās kampaņas raksturs.

- Vai homoseksuālas, biseksuālas orientācijas cilvēki un transseksuāļi būtu vai nebūtu uzskatāmi par sabiedrības neiecietības riska grupu?

Līdz homoseksuāļu "praida" gājienam Rīgā (2005.g.) nekāda konflikta ar viņiem nebija. Arī tagad mūsu sabiedrība būtībā nav mainījusies un konfliktu ar homoseksuāļiem speciāli nemeklē. Tātad  viņi (kā tādi) nav uzskatāmi par apdraudētu vai diskriminētu grupu.

Taču problēma ap šo jautājumu tiek radīta mākslīgi, jo homoseksuāļi paši  p r o v o c ē pret sevi neiecietību, dižojoties ar savu amorālo dzīves veidu un cenšoties to uzspiest citiem ar likumdošanas palīdzību

Ja homoseksuāls dzīves veids tiks atzīts un aizstāvēts Nacionālajā programmā, tad š ī   p r o g r a m m a     p a t i      k ļ ū s      p a r      l i e l ā k o       p r o v o k ā c i j u  pret savas valsts pilsoņu ētisko dzīves veidu,  pret viņu ģimenes vērtībām un pret viņu reliģiju.

Likuma vārdā  aizstāvot,  diktējot un bīdot  sabiedrisko domu  pretdabīgā  ievirzē,  nozīmē valdības  masīvu  uzbrukumu  ģimenes  institūcijai  pašu zemē. Seksuālo minoritāšu iekļaušana  Nacionālajā programmā jāuzskata par pārpratumu.

Šī  homoseksuāļu lieta kļūst traģikomiska savā uzbāzībā, jo teorētiski var jau izmainīt valsts likumus  viņu labā,  bet ar to jau  nemainās  goda un kauna,  tikuma un netikuma jēdzieni cilvēku sabiedrībā. Kādas var būt homoseksuālisma sekas? Tas radīs  valstī  pastāvīgu  nemiera perēkli, jo tiek aizskartas pilsoņu svarīgākās garīgās vērtības. "Praida" gājieni  pilsētā  ar laiku  var radīt Belfāstas situāciju. Kad šāds virziens nonāks līdz savam nenovēršamajam strupceļam, tad būs jācīnās ar sekām, ko paši radījuši.

- Kādi konkrēti pasākumi būtu īstenojami, lai novērstu vardarbīgu vēršanos pret minētajām grupām un diskrimināciju, ko nepieļauj starptautiskie cilvēktiesību akti?

Pirmais: Jāpaskaidro homoseksuāļu organizācijām, ka sabiedrība Latvijā ir pietiekoši toleranta;  ka viņi var justies droši;  ka viņi netiks ne aizskarti, ne diskriminēti, ja vien viņi paši cilvēkus neizaicinās un neprovocēs.

Otrais: Jebkura  valsts  iestāde  ir kompetenta  homoseksuāļiem  paskaidrot, ka viņu seksuālā dzīve ir pilnīgi privāta lieta.

Trešais: Pirms  runāt  par  seksuālo  minoritāšu    p u b l i s k o    s t a t u s u, ir jāsakārto likumdošana.  Jāpieprasa no homoseksuāļiem, lai dod juridisko un morālo pamatojumu savām pretenzijām; lai definē homoseksuālisma būtību, tā  nepieciešamību publiskajā telpā,  tā  pozitīvās un negatīvās sekas  indivīdam un sabiedrībā. Lai pierāda homoseksuālisma  atšķirību  no  izvirtības  un  kā  atšķirt  "dzimušu'' homoseksuāli no tā, kurš šo netikumu apguvis praksē. Kurš no tiem pretendēs uz publisko statusu  u.t.t.? Likumdevējiem taču jābūt skaidrībā vai te iet runa par homofobiju vai teofobiju. Līdz ar to seksuālo minoritāšu publiskais statuss atkritīs pats par sevi.

Ceturtais: Homoseksuālismu noņemt no dienas kārtības gan Saeimā, gan ministrijās, bet  tā vietā   Nacionālajā  programmā  iekļaut  pasākumus  pret  īstām  problēmām, jo alkohola patēriņš valstī nenormāls un  skolās plaukst narkomānija, pīpēšana un seksuālā izlaidība.

Rīgā,  2007. gada 12. martā

LRKB Informācijas centrs