Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Kas notiek?  Kurzemē

Svešinieks mūsu vidū
02.04.2007 pl. 08:03

Marta beigās Liepājas Sv. Dominika klosterī notika draudzes gavēņa laika rekolekcijas „Svešinieks mūsu vidū”, kuras vadīja Aizputes prāvests Mariušs Kempa.

Rekolekcijas pirmo dienu ievadīja tikšanās ar Liepājas Jauniešu dienas aprūpes un rehabilitācijas centra jauniešiem. Priesteris, balstoties uz Evaņģēlija līdzību par Pazudušo dēlu, jauniešiem pastāstīja par tuvākmīlestības patieso izpratni un būtību attiecībā pret tuvāko. Rekolekciju turpinājumā draudze kopīgi lūdzās rožukroni, svinēja Svēto Misi, bet noslēgumā notika adorācija un aizlūgumi par grēciniekiem.

Svētā Dominika draudzes gavēņa laika otro rekolekciju dienu ievadīja draudzes prāvesta Pētera Aglonieša tikšanās ar krievvalodīgo draudzes daļu, kurā deva skaidrojumu vārdam „svešinieks”, kā svešinieks ir atpazīstams mūsu vidū un pastāstīja par valdošajām attiecībām starp sabiedrību un svešinieku.

Tālāk sekoja Svētā Mise, kuru vadīja priesteris Marijušs Kempa, bet turpinājumā Latvijas Katoļu Sieviešu apvienības Liepājas nodaļas vadītāja Antra Anuze draudzes sievietēm pastāstīja par sievietes lomu Baznīcā.

Savukārt konfereci par svešinieka lomu un vietu mūsu vidū latviešu draudzes daļai, novadīja Aizputes prāvests.

Priesteris Mariušs Kempa klātesošajiem pastāstīja, ka svešinieks sabiedrības izpratnē ir jebkuršs cilvēks, kurš kautkādā veidā ir izstumts no sabiedrības aprites. Šī atstumtība cilvēkam varbūt radusies dažādu sociālu vai fizisku iemeslu dēļ. Pārsvarā tie ir cilvēki, kas sabiedrības izpratnē ir „sociāli nelabvēlīgi” – alkoholiķi, narkomāni, „bomži” un citi.

Sabiedrība ļoti nelabvēlīgi un skeptiski raugās uz šiem cilvēkiem, praktiski tos jau ir notiesājusi kā pilnīgi nekam nederīgus, sabiedrības dzīvē iekļauties nespējīgus. Tomēr prāvests atzīmēja, ka balstoties uz Evaņģēlija līdzību par Pazudušo dēlu, mēs varam redzēt, ka tēvs, neskatoties uz pazudušā dēla iepriekšējā dzīves perioda negācijām, ar milzīgu prieku un gavilēm sagaidīja viņa atgriešanos mājās, sarīkojot viņam par godu pat svētkus. Priesteris uzsvēra, ka mūsu debesu Tēvs mūs visus mīl, jo mēs pilnīgi visi esam Viņa bērni. Dievs mūs nešķiro pēc tautības, ādas krāsas, mentalitātes vai piederības kādai grupai, šķirai vai kastai, vēljovairāk Viņš mūs nešķiro pēc mūsu personīgajām spējām, īpašībām vai paveiktajiem darbiem. Mēs, cilvēki, savam Tēvam esam visi mīļi un dārgi, neskatoties uz to, vai esam „bomzis” vai zinātņu doktors.

Kā redzam no Evaņģēlija vārdiem, tēvs pieņem sava pazudušā dēla atgriešanos, jo mīl gan viņu, gan vecāko dēlu, kurš vienmēr ir bijis viņam līdzās. Tēvs tic, ka pazudušais dēls labosies, atgriezīsies pilnvērtīgā dzīvē un būs līdzās viņam, tāpat kā vecākais dēls.

Tomēr kāda ir sabiedrības attieksme mūsdienās pret šiem „svešiniekiem”?

Kāda ir mūsu, kristiešu attieksme pret šiem cilvēkiem? Vai mēs uztveram viņus kā brāļus un māsas Jēzū Kristū?

Aizputes prāvests uzsvēra, ka nereti arī kristiešu attieksme ir tikpat negatīva un noraidoša kā laicīgās sabiedrības attieksme pret šiem mūsu izpratnē „trešās šķiras cilvēkiem”. Mēs jau iepriekš viņus notiesājam, nemaz neiedziļinoties šī cilvēka patiesajās dzīves krustcelēs un apstākļos.

Jau mūžībā aizgājušais Jānis Pāvils II ļoti daudz runāja un rakstīja gan no filozofiskā, gan no teoloģiskā viedokļa par cilvēku kā vērtību. Vai mēs visus cilvēkus uztveram kā vērtību?

Konferences noslēgumā priesteris Mariušs Kempa atzīmēja, ka kristietība ir Mīlestības reliģija. Tā aicina mīlēt ikvienu - arī mums nesaprotamos un nepieņemamos cilvēkus, tā aicina mīlēt ienaidniekus un savu tuvāko kā sevi pašu. Sākums tam ir mūsos pašos. Ir jāsāk ar mazumiņu – kādu smaidu vai labu vārdu „šiem svešiniekiem”, kas var pāraugt patiesā katra cilvēka tuvākmīlestībā.

Turpinājumā sekoja Svētā Dominika draudzes kopīgs Krusta ceļš, gandarīšanas dievkalpojums – grēksūdze, bet gavēņa laika rekolekciju otrās dienas noslēgumā - vesperes.

Trešās dienas rekolekcijas ievadīja Svētā Mise krievvalodīgās draudzes daļai, kuru vadīja dominikāņu tēvs Oskars Jabloņskis, bet latviešu draudzes daļai Svētā Mise notika plkst.12, kuru vadīja draudzes prāvests Pēteris Aglonietis.

Svētā dominika draudzes gavēņa laika rekolekcijas „Svešinieks mūsu vidū” noslēdzās ar dievkalpojumu bērniem vecumā līdz 10.gadiem, kurā bērniem tika piedāvātas vairākas pieturas - 1. Tuksnesis, 2. Bagātību kambaris, 3. Satikšanās ar Svešinieku, 4. Tikšanās pie avota, 5. Lielā klostera zvana skandināšana, 6. Tiesa, 7. Asaru noslaucīšanas koks.

Sanita Zustere, "Vatikāna radio"
Foto: K. Locika