Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Kas notiek?  Kurzemē

Atklāj izstādi "Liturģiskie tērpi, praktiskais un simboliskais”
14.04.2007 pl. 19:26

13. aprīlī Liepājas muzeja lielajā izstāžu zālē, Kūrmājas prospektā 16, atklāja apjomīgu un krāšņu izstādi „Liturģiskie tērpi, praktiskais un simboliskais”, kas būs skatāma līdz 20.maijam.

Izstādi atklāja Latvijas Evaņģēliski luteriskās baznīcas Grobiņas prāvests Ainars Jaunskalže, Romas katoļu baznīcas Dienvidkurzemes dekāns Gatis Bezdelīga. Izstādei ir kristīgi izglītojošs raksturs, tajā eksponēti katoļu un luterāņu dievnamos lietotie liturģiskie tērpi, dots ieskats to vēsturē, ietverot katra apģērba elementu praktisko nozīmi un izskaidrojot tajos ietvertos simbolus.

"Liturģiskie tērpi ir baznīcas sastāvdaļa un šī izstāde palīdz cilvēkiem saprast mūs un ceru, ka palīdzēs mums labāk saprast cilvēkus," izstādi atklājot sacīja Jaunskalže. Savukārt Gatis Bezdelīga pauda, ka izstādē parādīts kā draudžu garīgā bagātība laika gaitā guvusi materiālas formas. "Man prieks, ka varam parādīt šo bagātību," sacīja Bezdelīga.

Izstādē eksponēti arī dažādi, galvenokārt, ar katoļu liturģiju saistīti sakrālie priekšmeti: biķeris, vīraka kvēpināšanas trauks, svečturi, monstrace, svēto eļļu trauciņi u.c. Apskatāmi priekšmeti, kurus izmantoja procesiju laikā: procesiju altāris, senie procesiju lukturi un karogi. Izstādi kuplina Liepājas Sv. Annas draudzes dāvinājums Liepājas muzejam 1926. gadā – senie luterisko Bībeļu izdevumi.

Arī izstādes izveidi konsultējuši jau minētie mācītāji, kā arī Sv. Jāzepa katedrāles diakons Andris Vasiļevskis, kurš pēc Bezdelīgas vārdiem arī bijis izstādes organizēšanas viens no organizatoriem. Tieši viņš pavēstījis, ka kādreiz mācījies pie skolotājas Uļas Ginteres, kura tagad ir muzeja Kultūrvēstures nodaļas vadītāja un, ka ir šāda doma rīkot liturģisko tērpu izstādi. Tas šķitis pievilcīgi arī cietiem Baznīcas kalpotājiem. Izstāde tapusi ar Valsts kultūrkapitāla fonda atbalstu.

www.eliepaja.lv
Foto: Katedrāle.lv

• Attēlu galerija •
(uzklikšķiniet, lai palielinātu)