Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Kas notiek?  Kurzemē

Romas katoļu Liepājas bīskapijas 70.jubileja
08.05.2007 pl. 08:52

Līvija Leine

Sestdien Romas katoļu Svētā Jāzepa katedrālē notika Pateicības dievkalpojums, kas bija veltīts Kurzemes bīskapijas 70.gadadienai.

Tajā piedalījās katoļu draudžu pārstāvji no visas Kurzemes, Nabadzīgā Bērna Jēzus klostera māsas, Dominikāņu misionāru māsas, Dominikāņu klostera garīdznieki, priesteri, bīskaps Ārvaldis Andrejs Brumanis. Dievkalpojumā celebrēja Liepājas un Kurzemes bīskaps Vilhelms Lapelis. Viņš savā svētrunā pakavējās arī diecēzes vēsturē.

To 1937.gada 8.maijā nodibināja pāvests Pijs XI ar bullu "Mūžīgā dvēseļu pestīšana". Diecēze tolaik aptvēra Zemgales un Kurzemes novadus. 1912.gadā tagadējā Kurzemes diecēzes teritorijā bija 18 katoļu draudžu baznīcu, bet 1939. gadā jau 56 draudzes baznīcas un lūgšanu nami.

Padomju laikā bīskapa Liepājā vairs nebija. Tikai pēc Latvijas neatkarības atgūšanas – 1991.gadā – tika nominēts jauns apustuliskās varas nesējs – bīskaps Jānis Bulis, kas aiz sevis atstāja vērtīgu pieminekli – Katoļu pamatskolu. 1996.gada 6.janvārī pāvests Jānis Pāvils II konsekrēja divus latviešu bīskapus Romas katoļu Baznīcai Latvijā – priesteri, monsinjoru Ārvaldi Andreju Brumani Liepājas diecēzei un priesteri Antonu Justu Jelgavas diecēzei. Ārvaldi Andreju Brumani viņa gaišā dzīves redzējuma, dzīves pieredzes un smalkā inteliģentuma dēļ ātri vien iecienīja ne tikai katoļticīgie, bet arī daudzi citi liepājnieki. Viņa laikā sāka celt jaunas baznīcas Kolkā, Talsos, Pāvilostā, Bārtā, Grobiņā un Saldū. Viņu augstu vērtēja pāvests Jānis Pāvils II, un tāpēc Liepāja saņēmusi dāvinājumu – Svētā Meinarda baznīcu.

2000.gada 25.janvārī pāvests Jānis Pāvils II par Liepājas diecēzes bīskapa Ā.A.Brumaņa pēcteci iecēla Vilhelmu Lapeli OP. Šobrīd diecēzē kalpo12 priesteri, tajā ir viens vīriešu klosteris un trīs sieviešu klosteri – divi Liepājā, viens Kuldīgā. Nodibinātas vairākas draudzes, iesvētītas jaunas baznīcas un tiek būvētas vēl jaunas.

Savas svētrunas izskaņā bīskaps Vilhelms Lapelis atgādināja Kalkutas Mātes Terēzes atbildi uz vaicājumu, vai viņa apzinās, ka tas, ko viņa dara, ir tikai piliens okeānā. "Jā," sacījusi Māte Terēze, "bet bez tā, ko daru, šī piliena okeānam būtu pietrūcis." Arī šis dievkalpojums bija viens no pilieniem, kas veido lielo ticības okeānu.

www.kurzemes-vards.lv