Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Kas notiek?  Ziņas no Vatikāna

Benedikts XVI tikās ar Brazīlijas bīskapiem
12.05.2007 pl. 18:07

Piektdien, 11. maijā, plkst. 15.40 (21.40 pēc Latvijas laika) Benedikts XVI ieradās Sanpaulu Vissvētākās Jaunavas Marijas Pasludināšanas katedrālē, kas tiek saukta arī par „Catedral da Sé”.

„Sirsnīgi sveicam Baznīcas ganu, kas nāk, lai stiprinātu mūsu ticību un norādītu ceļu uz vienotību. Apliecinām savu paklausību un uzticību” – apsveikuma runā teica jaunais Brazīlijas bīskapu konferences prezidents arhib. Džeraldo Lirio Roha. Visu bīskapu vārdā viņš pateicās pāvestam par sv. Antonio Galvao kanonizāciju un dāsno dāvanu: 200 tūkst. dolāru lielu naudas summu Amazonijas Baznīcas vajadzībām.

Vienā no piecām lielākajām, gotikas stila katedrālēm pasaulē, kopā ar pāvestu lūdzās 430 bīskapi. „Tur, kur nepazīst Dievu, ne arī Viņa gribu – pietrūkst paša galvenā, lai atrisinātu sociālās un politiskās problēmas” – teica Benedikts XVI.

Ar psalmu dziedājumu sākās vesperes. 41. psalms slavē cilvēka rīcību, kas bija raksturīga arī jaunā svētā dzīvē. „Svētīgs cilvēks, kas rūpējas par nabagiem. Kungs viņu izglābs nelaimes dienā”.

Uzrunas sākumā Benedikts XVI apsveica jauno Brazīlijas bīskapu konferences pezidentu, vēlot viņam spēku un izturību savu pienākumu pildīšanā. Pestītājs grib, „lai visi cilvēki tiktu atpestīti un atzītu patiesību”. Tāda ir katoliskās Baznīcas misija. Bīskapu pienākums ir sludināt ticības patiesību un sakramentālās dzīves skaistumu. Savā garajā uzrunā pāvests vairākkārt norādīja uz nepieciešamību būt uzticīgiem Dievam.

Runājot par Dienvidamerikas un Karību bīskapu konferenci, kas no 13.-31. maijam norisināsies Aparečidas svētnīcā, pāvests uzsvēra, ka tas būs svarīgs notikums Baznīcas dzīvē. „Dzīvot saskaņā ar Dieva gribu ir katra kristieša pienākums. Pieņemot Dieva gribu, atveram pasaulei Dieva valstības vārtus” – teica pāvests.

Šodien Baznīca stāv daudzu izaicinājumu priekšā. Dzīvojam strauju pārmaiņu laikmetā, kurā aizvien biežāk tiek aizskarts dzīvības un ģimenes svētums. Sabiedrībā izjūtam aizvien lielāku spiedienu, kas negatīvi ietekmē likumdošanas procesus. Arī pašā Baznīcā pamazām zūd kalpošanas Dievam nozīme – sacīja Benedikts XVI. Uzsvēra, ka viens no galvenajiem iemesliem daudzu brazīliešu aiziešanai no Baznīcas ir teoloģiski pamatotas evaņģēlizācijas trūkums. Tai jābūt vērstai uz Kristu un Baznīcu.

„Kristieša dzīves iesākumā nav lēmuma par ētisku vai kādu izcilu ideju, bet gan tikšanās ar notikumu, ar Personu, kura dod dzīvei jaunu perspektīvu un ar to pašu nosaka virzību” – citējot encikliku „Deus caritas est”, teica pāvests. Skaidroja, ka sektu prozelītismam jeb agnosticisma, relatīvisma un laicisma ietekmei viegli padodas nokristītie cilvēki, kuri nav saņēmuši atbilstošu garīgo formāciju. Viņu ticība ir vāja, lai gan saglabā reliģiskās tradīcijas. Tādēļ ir nepieciešama pastāvīga katehēze.

Šajā evaņģēlizācijas darbā iesaistījušās ekleziālās kustības, kas darbojas ciešā vienotībā ar bīskapiem. Katehēzes mērķis ir ieaudzināt ticīgajos sociālo un politisko atbildību. Kristiešu kopienai jābūt solidārai ar trūkumcietējiem. „Baznīca nedrīkst būt nolaidīga mīlestības kalpošanā, nedrīkst aizmirst sakramentus un Dieva Vārdu”. Svētais tēvs norādīja uz individuālās grēksūdzes nozīmi un Vatikāna II koncila ieteikumu īstenošanu, īpaši, kas attiecas uz liturģiju.

Uzrunas gaitā pāvests norādīja uz bīskapu atbildību par priesteru un reliģiozo ordeņu locekļu garīgo formāciju. Runāja arī ekumenisma tēmu. „Ekumenisms jeb centieni panākt kristiešu vienotību ir viens no katoliskās Baznīcas neatliekamajiem uzdevumiem mūsdienu sekularizētajā pasaulē. Jaunu sektu un nereti agresīvā prozelītisma priekšā ekumeniskais darbs ir ārkārtīgi grūts. Tas pieprasa atbilstošu vēsturisku un doktrinālu formāciju” – teica Benedikts XVI.

Tikšanās noslēgumā pāvests individuāli apsveica kardinālus un 17 reģionālo bīskapu konferenču prezidentus. Brazīlijas episkopāts bija sagatavojis pāvestam nelielu pārsteigumu: Heliopolis simfoniskais orķestris un pilsētas rātsnama koris atskaņoja monumentālo skaņdarbu „Tu es Petrus”.

Ovāciju pavadīts, Benedikts XVI ar automašīnu ieradās Campo de Marte lidostā. Atvadījies no Sanpaulu valdības pārstāvjiem, ar helikopteru pāvests devās uz Aparečidu, kas atrodas 170 km no Sanpaulu.

„Gribam apliecināt savu vienotību ar apustuļa Pētera pēcteci. Pieņemsim viņu ar patiesu prieku. Ceram, ka viņa klātbūtne dāvās jaunu impulsu pastorālajam darbam Brazīlijā un visā Dienvidamerikas kontinentā” – intervijā Vatikāna radio pastāstīja Aparečidas diecēzes vadītājs arhib. Raimundo Damasceno Assis.

Nakti pāvests pavadīja Aparečidas Bom Jesus Garīgajā seminārā. Tajā uzturējās arī pāvests Jānis Pāvils II sava pirmā apustuliskā ceļojuma laikā 1980. gada 4. jūlijā.


Foto: Katolik.ru