Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Kas notiek?  Kurzemē

Kapusvētki turpmāk ekumeniskā garā
12.05.2007 pl. 19:24

Pirmdien, 7. maijā Liepājas pilsētas Domē notika Reliģisko lietu komisijas sēde. Kapu svētku norise Liepājas kapsētās bija aktuālākais jautājums, ko izskatīja sēdes dalībnieki. 

Viens no tiem bija signalizācijas ierīkošana Liepājas Vecticībnieku Svētās Troikas baznīcā Oskara Kalpaka ielā 87. Dievnama pārstāvji bija iesnieguši aprakstu par savas baznīcas nozīmi kā kultūrvēsturisko mantojumu un garīgās pasaules piešķirto nozīmi ikonām, kuras atrodas šajā baznīcā, un šī iemesla dēļ, bija pamatota nepieciešamība pēc signalizācijas ierīkošanas. Vecticībnieku Svētās Troikas baznīcas signalizācijas ierīkošanai ir nepieciešami 1450 lati. Kā izteicās Reliģisko lietu komisijas vadītājs – Sv. Annas luterāņu draudzes mācītājs Jānis Bitāns, lēmums par līdzekļu piešķiršanu ir atkarīgs no Liepājas domes finansiālajām iespējām un pilsētas labās gribas.

Tika izskatīts arī jautājums par kapu svētku norisi Liepājā. Šī jautājuma risināšanai, tika pieaicināts Liepājas pilsētas pašvaldības iestādes Liepājas kapsētas pārvaldes direktors Uldis Štelmahers, kurš atzīmēja, ka bieži kapu svētkos tiek jauktas laicīgās un kristīgās lietas, jo šajā pasākumā uzstājas gan garīgie vadītāji, gan laicīgo iestāžu pārstāvji. Štelmahers deva citu ierosinājumu par kapu svētku rīkošanu. Reliģisko lietu komisija nolēma, ka organizēs šos svētkus kā ekumeniskus pasākumus vienā dienā nevis kā pasākumu vienas draudzes ietvaros, pamatojot ar to, ka vienos kapos netiek guldīti tikai vienas konfesijas pārstāvji.

Sapulcē tika izskatīts arī Grobiņas iecirkņa prāvesta Aināra Jaunskalžes izskanējušais jautājums par zvaniem, kuru nav Liepājas pilsētas kapsētās. Liepājas kapsētas pārvaldes direktors Uldis Štelmahers komisiju informēja, ka jaunbūvētajā Dienvidu kapu kapličā ir ieplānoti zvani. Iespējams, ka šie zvani varētu tikt iesvētīti Visu mirušo dienā.

Sēdē arī atkārtoti pievērsās jautājumam par azartspēļu zālēm, kurš joprojām Liepājas pilsētā ir ļoti saasināts un aktuāls.

Nākošā Reliģisko lietu komisijas sēde notiks jūnija sākumā.

Sanita Zustere, "Vatikāna radio", Liepājā
Foto: Katedrāle.lv