Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Kas notiek?  Pasaulē

Žurnāls FHM izsmej poļus un reliģiju
20.05.2007 pl. 18:14

FHM Lietuvas izdevums parodējot poļu laikrakstu Lietuvā Kurier Wileński uzskatīja, ka drīkst izsmiet Dievmāti un Jāni Pāvilu II.

Šis žurnāls bieži izsmej vadošās Lietuvas avīzes, un pēdējā numurā kārta bija pienākusi Viļņas Kurjeram, kuru FHM pārdēvēja par Viļņas Šuleri (Szuler – poliski krāpnieks kāršu spēlē).

Rakstot slengā, kas veidoja poļu, lietuviešu un krievu valodu sajaukumu, raksta autori izsmēja  ne tikai Polijas un Lietuvas vēstures notikumus, bet nesaudzēja arī katoļu reliģiju. Cita starpā „intervēja” arī  „Romas ex-pāvestu” Jāni Pāvilu II. Viens no jautājumiem skan: „Pāvesta kungs, kādi laika apstākļi paradīzē”, bet uz jautājumu par „Da Vinči kodu”, FHM piedēvē pāvestam atbildi: „Tā grāmatele ir mēsls.”

Blakus atrodas nekrologs, kurā slaveni  lietuviešu basketbolisti izsaka līdzjūtību Dievmātei sakarā ar viņas dēla Jēzus Kristus nāvi.

„Negribējām nevienu aizvainot. Kurjera parodija nav vērsta nedz pret poļiem, nedz katoļiem. Tas vienkārši ir labs joks,” mēģināja pārliecināt FHM redaktors Aidas Puklevičius. „Mēs izsmejam arī citas Lietuvā izdotas avīzes. Galu galā pie mums ir preses brīvība,” redaktors atbildēja. Viņš skaidroja, ka jokots par reliģiju tāpēc, ka reliģiskā tematika bieži parādās Kurjera lappusēs.

Lietuvas poļi tomēr jūtas aizskarti. „Tie nav nevainīgi joki, tiek izsmiets reliģijas svētums un tautas pašapziņa,” – uzskata Kurjera redaktors Roberts Mickievičs. FHM satīra vēršas ne tikai pret poļiem, bet arī pret lietuviešiem, kuri tāpat kā poļi lielākoties ir katoļi.

„Es saprastu ja pasmietos par mūsu avīzi, pieņemtu to ar smaidu. Tomēr ir svētumi, kurus nedrīkst aptraipīt,” – uzsver Mickievičs. Pēc viņa domām, ar šo gadījumu vajadzētu nodarboties Polijas vēstniecībai Viļņā, Katoļu Baznīcai, kā arī Lietuvas poļu organizācijām.

Wiara.pl