Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Palasīsim...  Raksti

Svētā Gara darbība mūsos
25.05.2007 pl. 18:05

Liepājas un Kurzemes bīskaps Vilhelms Lapelis

Vasarsvētki ir Svētā Gara atnākšanas svētki. Svētais Gars piecdesmitajā dienā pēc Kristus augšāmcelšanās, tas ir, Vasarsvētkos, atnāca pēkšņi, ārkārtēju ārējo zīmju pavadīts. Bija dzirdama rūkoņa, it kā stipra vēja pūsma, un uguns liesmas nonāca pār apustuļiem un Dievmāti Mariju, kas bija kopā ar viņiem.

Kas ir Svētais Gars? Tā ir trešā Trīsvienības Persona, Mīlestība, ar kādu Tēvs un Dēls mīl viens otru. Cilvēks Svēto Garu saņem brīdī, kad tiek kristīts. Šajā brīdī starp Dievu un jaunkristīto nodibinās tik cieša saikne, ka cilvēks kļūst par Dieva bērnu. Šī saikne tiek pilnveidota un nostiprināta Iestiprināšanas sakramentā. Apustuļiem bija vara pilnveidot kristības darbu, kad viņi uzlika rokas nokristītajiem, tie saņēma Svēto Garu. Apustuļu pēctečiem – bīskapiem ir tā pati vara un viņi Iestiprināšanas Sakramentā kristītajiem dāvā Svēto Garu. Ikvienam kristītajam pēc attiecīgas sagatavošanās jāsaņem arī Iestiprināšanas Sakraments.

Kā, gaismas staram plūstot caur prizmu, kļūst redzama visa tā bagātība septiņās varavīksnes krāsās, tā Svētā Gara daudzveidību atklāj septiņas Svētā Gara dāvanas, kas ir minētas jau Vecajā Derībā, pravieša Isaja grāmatā (11,1–2).

Viena no Svētā Gara dāvanām ir gudrības dāvana. Dievišķā gudrība ir tīra no ļauniem nolūkiem. Tā netiecas savaldzināt citus ar ārēju spožumu, lai vēlāk tos padarītu atkarīgus no sevis, dažkārt pat laupot tiem iekšējās brīvības iespējas. Tā ir miermīlīga, jo bez pārspēka, mierīgā pārrunu ceļā spēj pārliecināt citādi domājošos. Tā nedaudzina savus panākumus un talantus. Īsta gudrība nedižojas pat ar pelnītiem sasniegumiem, nemaz jau nerunājot par nepelnītiem, kā to dara pasaulīgā gudrība. Gudrības mērķis ir veicināt cilvēka garīgo un materiālo labklājību, neatstājot novārtā ne vienu, ne otru, jo tās abas atbilst cilvēkam, kam taču ir gan miesa, gan nemirstīgā dvēsele. Sv. Jēkabs teicis, ka gudrība nav liekulīga, jo tā neizliekas esam citāda, nekā patiesībā ir: tā nesola ne saviem spēkiem radīt cilvēkiem paradīzi virs zemes, ne to, ka bez pūliņiem var iegūt mūžīgo svētlaimi.

Saprāta dāvana cilvēkam palīdz saprātīgi rīkoties gan attiecībā uz praktisko dzīvi, pieņemot svarīgus lēmumus, gan attiecībā uz visbūtiskāko, bez kā nav jēgas visam pārējam, tas ir, lai sasniegtu dzīves galveno mērķi – mūžīgo svētlaimi Debesīs. Saprāta dāvana dod iespēju uz visu raudzīties it kā ar Dieva acīm, tā, kā raugās Vissvētākā Jaunava Marija un Dieva svētie. Cilvēks, kurā šī dāvana ir dziļi iesakņojusies, spēj precīzi pazīt Dieva gribu, kā arī skaidri atšķirt patiesību no maldiem.

Padoma dāvana nepieciešama ik uz soļa, bet īpaši – izšķirošos dzīves brīžos, piemēram, lai atklātu savu aicinājumu, izvēlētos arodu, dzīves biedru, kā arī lai pieņemtu lēmumu, kam ir būtiska nozīme paša un citu dzīvē. Svētais Gars nevienam, kas patiesi lūdz, savu padomu neliegs, cilvēkam tikai jābūt pietiekami vērīgam, lai to pazītu un spētu uztvert, jo tas tiek dots katram citādā, neatkārtojamā veidā.

Spēka dāvana palīdz drosmīgi un paļāvībā uz Dievu pārciest pārbaudījumus, rīkoties brīdī, kad draud briesmas, un uzņemties pat ļoti grūtus kristīgās dzīves uzdevumus, kas šķietami pārsniedz cilvēka spējas. Spēka dāvana cilvēku dara spējīgu bezbailīgi aizstāvēt Dieva gribu ticības un morāles jomās. Demokrātiskā valstī nereti ticīgajiem jādzird pazemojoši apzīmējumi, apvainojumi, pazemojumi, tos izstumj no sabiedrības tāpēc, ka viņi aizstāv visneaizsargātākā – tikko ieņemta bērna – tiesības un dzīvību, pretojas eitanāzijai, sargā laulības nešķiramību un pirmslaulības šķīstību un pauž uzskatu, ka pornogrāfija un homoseksuālisms ir pretdabiski un nepieņemami. Svētā Gara spēks sniedz drosmi publiski apliecināt savu ticību un praktiski to īstenot ikdienā.

Apsveicama ierosme ir Ģimenes svētki, kas jau otro gadu Vasarsvētku priekšvakarā notiks Rīgā. Svētais Gars – vienības Gars – ir devis drosmi un spēku labas gribas cilvēkiem un dažādu konfesiju kristiešiem kopā ar Bērnu un ģimenes lietu ministriju paust atbalstu ģimenes vērtību saglabāšanai. Piedalīsimies šajos skaistajos svētkos, apliecinot savu gatavību stiprināt ģimenes iestādījumu!

Ikvienam cilvēkam – gan skolēnam, gan studentam, gan akadēmiķim – nepieciešama Svētā Gara zinību dāvana, kas dod spēju spriest par visām laicīgajām lietām saskaņā ar Dieva gribu. Tā māca zināšanas saskaņot ar ticību un, iegūstot pat visaugstākās zinības, saglabāt ticību Dievam un Pestītājam Jēzum Kristum. Patiesas un vispusīgas zināšanas ticību tikai sekmē.

Dievbijības dāvana palīdz cilvēkam gūt prieku lūgšanā un kalpošanā Dievam. Tātad dievbijīgs ir tāds cilvēks, kas labprāt un ar prieku pilda ticības pienākumus. Viņš dzīvo Dievam patīkamu dzīvi. Dievbijība nav šķirama no cilvēcības. Svētie – cilvēki, kuriem dievbijība piemita visaugstākajā pakāpē, tajā pašā laikā bija īsti cilvēki – cilvēki, kas patiešām ir šā vārda cienīgi, jo vispilnīgāk īstenojuši ideālu, uz kādu Dievs cilvēkus aicina. Kā piemēru tam var minēt māti Terēzi no Kalkutas – žēlsirdības misionāri.

Dieva bijāšanas dāvana cilvēkam dod spēju aiz mīlestības un godbijības pret Dievu atturēties no grēkiem, jo tie Dievu sāpina. Tas, ka cilvēks izvairās no grēka, jo mīl Dievu un Viņu bijā, šo cilvēka rīcību padara pārdabisku un piešķir tai morālisko vērtību, kas ir pārāka par rīcību, kad cilvēks cenšas negrēkot kādu dabisku iemeslu dēļ, piemēram, atturoties no pārmērībām ēšanā vai atkarību izraisošām vielām, lai nenodarītu kaitējumu veselībai. Dieva bijāšanas dāvana cilvēkam palīdz visu savu dzīvi tā kārtot, lai arī visikdienišķākajai nodarbei būtu pārdabiska vērtība. To var panākt, apzinoties Dieva klātesamību un visu darot Dieva godam. Tādā nozīmē apustulis Pāvils saka: „Vai ēdat, vai dzerat, vai citu ko darāt – visu dariet Dievam par godu.” (1Kor 10,31) Dievam par godu arī jāsargās no ļauniem darbiem un grēkiem.

Esam aplūkojuši Svētā Gara dāvanas, kuras Dievs vēlas dāsni dot ikvienam cilvēkam. Lai tās varētu sekmīgāk mūsos nest augļus, ir nepieciešams tās lūgt, pēc tām ilgoties un sagatavot tām savu dvēseli: vispirms deviņas dienas vai vismaz dažas dienas pirms Vasarsvētkiem katru dienu lūgt Svētā Gara dāvanas, tad labā grēksūdzē saņemt grēku piedošanu un ikdienā pieņemt svēto Komūniju.

No visas sirds novēlu ikvienam cilvēkam saņemt Svēto Garu, par kura neredzamo klātbūtni ļauj nojaust Vasarsvētku meiju patīkamā smarža!