Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Kas notiek?  Kurzemē

Nomoda nakts ar Svēto Terēzi
06.07.2007 pl. 13:59

Dina Poriņa, Modra Rubeņa foto

Pēc nakts, kas aizvadīta lūgšanās un pārdomās, 3.jūlija rītā Kuldīgas katoļu draudze tālāk uz Saldu pavadīja šķirstu ar Sv. Terēzes no Lizjē (Francijā) relikvijām jeb pīšļiem.

Otrdienas vakarā krāšņā ceremonijā to uzņēma gan vietējie katoļi un luterāņi, gan Suitu sievas un citi alsundznieki, gan jūrkalnieki, klāt bija garīdznieki Gatis Bezdelīga, Andris Kravalis, Toms Priedoliņš, Kuldīgas draudzes prāvests Viktors Grebeško un viņa palīgs priesteris Andris Vasiļevskis. Baltijā relikviārijam līdzi devies Lizjē bīskaps Gijs Gošē, kurš ir pārsteigts par to, ko jau četrās dienās redzējis Latvijā – Sv. Terēzi te pazīst daudzi. „Tūkstošiem svētceļnieku agrāk devušies pie viņas, bet nu svētie nāk pie cilvēkiem. Viņas vēlme bija – dzīvojot debesīs, darīt labu virs zemes,” bīskaps sacīja. Latvija ir 41. valsts, kurā relikviārijs ceļo gandrīz visu jūliju.

Sv. Terēze tiek nevis pielūgta, bet godināta, skaidro Dienvidkurzemes dekāns G.Bezdelīga. 19. gadsimtā, kad Dievs vēl tika uzskatīts par bargu tiesnesi, karmelītu klostera māsa no Francijas, kura nodzīvoja vien 24 gadus, ievadīja baznīcu jaunā izpratnē – ka Dievs ir žēlsirdīgs un mīlošs tēvs. Bīskaps G.Gošē panācis, ka viņa tiek atzīta ne vien kā svētā, bet arī kā baznīcas doktore. Latvijā Sv. Terēze pazīstama, pateicoties bīskapam Boļeslavam Sloskānam, kurš padomju cietumā izlasījis viņas grāmatu Kādas dvēseles stāsts franču valodā un vēlāk emigrācijā gādājis par latvisku izdevumu.

Nakts dievnamā bija piesātināta: skanēja klusināta mūzika, ļaudis uz ekrāna vēroja fotoattēlus un filmu par Sv. Terēzi, ieklausījās viņas atziņās, dzejā, dziesmās, uz lapiņām rakstīja savus lūgumus svētajai un arī paši aizlūdza par tiem. Einārs Leitis no Snēpeles saka: „Arī mana vecāmamma ir Terēze, viņa mani ievadīja ticībā un šajā draudzē.” Kuldīdzniece Emīlija Zatlere atnākusi saņemt svētību pati un lūgt par vīra veselību. Aivita Putniņa spriež: „Sv. Terēze bija šķīsta un skaidra. Mēs daudzi ilgojamies pēc tā un gribam, lai mūsu mīļie cilvēki atgrieztos pie Kristus un būtu kopā ar Dievu.” Bet Irīna Poļevaja teic: „Es ticu, ka šāda relikvija palīdz mūsu vēlmei – dzīvot godprātīgi un mīlēt apkārtējos – ātrāk nonākt pie Dieva, jo Sv. Terēze debesīs lūdz arī par mums.”

Kurzemnieks.lv