Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Kas notiek?  Citur Latvijā

Rīgā sagaidīs "Simtgadu relikviju sķirstu"
06.07.2007 pl. 14:26

Piektdien, 6. jūlija vakarā sv. Alberta baznīcā uzņems svētās Terēzes no Lizjē relikviju šķirstu.

7. jūlijā plkst. 9.45 kardināls Jānis Pujats relikvijas sagaidīs Rīgas Katoļu Ģimnāzijā, kur šajā dienā norisināsies IV Vidzemes Jauniešu dienas. Ieradīsies arī viesi: Svētā Krēsla (Vatikāna) apustuliskais nuncijs arhibīskaps Pēters Stefans Curbrigens un bīskaps no Lizjē Gī Gošē. Vakarā plkst. 21.00 jaunieši ar relikvijām dosies gājienā uz sv. Jēkaba katedrāli. Nu jau pēc garāka ceļojuma svētās Terēzes relikvijas beidzot ierodas Rīgā, lai ticīgie tās varētu apmeklēt un godināt.

Relikvijas jau ir pabijušas dažādās vietās Latvijā. Svētceļojums sākās no Liepājas, tad sekoja: Ventspils, Kuldīga, Talsi, Saldus, Jelgava, Bauska, Dobele, Tukums, Olaine. No Olaines 6. jūlija vakarā relikvijas atvedīs uz sv. Alberta baznīcu, kur paredzama plaša vakara programma ar lūgšanām, meditatīvajām dejām, konferenci. Visās vietās, kur relikvijas apstājās, simtiem cilvēku ar ziediem rokās devās uz baznīcu, lai beidzot satiktu šo pasaulē izdaudzināto svēto. Svētā Terēze dzīves laikā ļoti mīlēja ziedus, īpaši rozes, tāpēc visa ceļojuma garumā, šķirsta stikla kupolu rotā rožu ziedlapiņas. Tā bija Terēzes īpaši izrādītā mīlestības zīme Dievam. Jaunā katoļu svētā, kura savas dzīves laikā nepameta klostera sienas un mira 24 gadu vecumā ir kļuvusi par vienu no populārākajām un pazīstamākajām katoļu svētajām. Tā ir viena no četrām doktorēm sievietēm katoļu baznīcā.

Sv. Terēzes garīgumu iepazina, pateicoties grāmatai "Kādas dvēseles stāsts", kuras jauns izdevums nupat ir iznācis, gaidot relikviju viesošanos Latvijā. Viņas atstātais garīgais mantojums atvēra jaunu ceļu un skatījumu uz dzīvi miljoniem cilvēku visā pasaulē. "Simtgadu relikviju šķirsts", kas satur svētās Terēzes mirstīgās atliekas, ir Brazīlijas dāvana sv. Terēzes no Lizjē nāves simtgadu jubilejā. Jau no 1994. gada relikvijas ceļo pa pasauli un ir pabijušas piecos kontinentos, kur ticīgie tās ir godinājuši. Latvija jau ir 41. valsts, kurā ceļo relikvijas. Svēto relikviju platforma un svars sasniedz 132 kg. Relikviju šķirstam ir koka pamats - platforma ar 8 rokturiem. To var nest 4, 6 vai 8 cilvēki. 4 kārtis paredzētas nešanai uz pleciem. Platformas garums ar rokturiem - 150 cm, platformas platums ar rokturiem - 95 cm, augstums ar aizsargapvalku - 85 cm, platformas biezums - 8 cm.

"Ikvienam cilvēkam ir svarīgi godināt savus vecākus, vecvecākus, radus, draugus pēc viņu nāves. Tādēļ mēs ejam uz kapiem un saglabājam kādu fotogrāfiju vai kādu priekšmetu, kas saistīts ar šiem mīļajiem un tuvajiem cilvēkiem. Taču relikviju godināšana ir daudz kas vairāk - tās ir taustāmas un redzamas zīmes, kam ir garīga vērtība, ko būtu vērts pareizi izprast un, iespējams, atklāt no jauna", skaidro teologs Paskals Marija Jerumanis. Svēto Terēzi, baznīcas doktori, ir iemīļojuši jaunieši, tāpēc 7. jūlijs, kad notiek IV Vidzemes Jauniešu dienas, ir īpašs veltījums viņai. Kopā ar relikvijām ceļo arī izstāde par Terēzes dzīvi, kura tad būs apskatāma Rīgas Katoļu Ģimnāzijā. Dienas noslēgumā jaunieši svinīgā gājienā nesīs relikvijas uz sv. Jēkaba katedrāli. Relikviju šķirsts Rīgā uzturēsies līdz 12. jūlijam. Svētās Terēzes relikvijas vēl pagodināt varēs 9. jūlijā sv. Franciska baznīcā, 11. jūlijā Sāpju Dievmātes baznīcā. No Rīgas relikvijas dosies ceļā uz Ikšķiles klosteri. Pa ceļam tās apciemos: Lielvārdi, Ogri, Aizkraukli, Krustpili, Daugavpili, Preiļus, Rēzekni, Ludzu, Aglonu, Balvus, Gulbeni, Alūksni, Cesvaini, Madonu, Siguldu. 19. jūlija vakarā relikvijas no Siguldas vedīs uz Igauniju (Tartu).

LRKB IC
Foto: Katedrāle.lv