Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Kas notiek?  Kurzemē

Somu studentu atklājumi Svētās Trīsvienības baznīcā
23.07.2007 pl. 10:57

Jau gandrīz divus mēnešus septiņas somu studentes no Somijas Seinejoki Amatniecības augstskolas Restaurācijas nodaļas turpina darbu Liepājas Svētās Trīsvienības katedrālē.

Verna Taimio, Anu Nurkala, Elīna Rantasāri, Virpi Maukonena, Pirita Ernvalla, Hanna Tanskanena un Heli Perola turpina īstenot trešo starptautisko Leonardo da Vinči projektu "Trīsvienības baznīcas restaurācija, dokumentācija un mārketings", kuram šī augstskola guvusi atbalstu Eiropas Savienībā. Projekts ilgst jau otro gadu. Arī pērnvasar dievnamā strādāja somu studenti, tīrīja apzeltījumus, veica izpētes, dokumentācijas darbus.

Šovasar galvenie darbi ir pagraba, torņa, altāra grīdu un baznīcas vēsturisko priekšmetu dokumentācijas sagatavošana un mitruma mērīšana ģipša balstos.

Iepriekšējos projektos, kas īstenoti no 2002. līdz 2005. gadam, Liepājas Svētās Trīsvienības baznīcā Seinejoki Amatniecības augstskolas studenti tīrīja putekļus no altāra skulptūrām, ērģeļu prospekta, vērtēja ēkas stāvokli un to dokumentēja. Par šo veikumu iekārtoti vairāki pamatīgi albumi, kuros aprakstīti studentu pētījumi, rasējumi, zīmējumi. Ar tiem var iepazīties dievnamā speciālā stendā.

Arī šovasar izdarīti pirmie atklājumi. Studentes secinājušas, ka gleznas "Svētais vakarēdiens" kopija, kas atrodas sakristejā, ir 120 gadu veca, ka pie galvenās ieejas esošo koka kolonnu krāsojums bijis citāds nekā pašlaik. Vissatraucošākais ir secinājums, ka ēkas pagraba dienvidu pusē uz sienām un griestiem ieviesusies postošā pelējuma sēne.

Pirmo darba mēnesi Somijas studentes piedalījās arī latviešu valodas kursos. Elīna Rantasāri un Hanna Tanskanena atzina, ka latviešu valoda esot gan grūta, taču tādus vārdus kā labdien un paldies apguvušas.

Liepajniekiem.lv