Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Kas notiek?  Pasaulē

Lietuvā atklātas unikālas freskas
28.07.2007 pl. 16:19

Kādreizējās Lietuvas galvaspilsētas Traķi (Trakai) katoļu baznīcā, atrastas unikālas XV gadsimta bizantiešu stila freskas.

Jaunavas Marijas vārdā nosauktajā dievnamā jau atklāti 20 kvadrātmetri sienas gleznojumu, kaut arī restaurācijas darbi vēl turpinās.

Zīmīgi, ka freskas ir bizantiešu stilā, tātad veidotas līdzīgi kā pareizticīgo ikonas. Pat uzraksti uz freskām ir veikti kirilicā.

Līdz šim tik senas freskas Lietuvā ir atrastas tikai vienreiz. Kompozīcija „Krustā sišana” divu kvadrātmetru platībā tika atrasta Viļņas katedrāles pazemē 1985. gadā. XV gadsimtā bizantiešu skolas meistari izpildīja ne mazums pasūtījumus, kurus toreiz veica Lietuvas kņazu galms. Valsts vadītāji toreiz labprāt izmantoja krievu svētbilžu gleznotāju pakalpojumus.

Restauratoru atklātos XV gadsimta sienas zīmējumus 23. jūlijā apskatīja arī Lietuvas prezidents Valds Adamkus un uzsvēra, ka „tik nozīmīgs atradums ir nacionālās nozīmes kultūras notikums”. Pēc viņa teiktā „ir nepieciešams vispusīgi izpētīt gleznojumu un radīt apstākļus tā eksponēšanai.”

  • Foto: Traķu pils - viens no populārākajiem tūrisma objektiem Lietuvā

Agnuz.info / Katedrāle.lv