Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Kas notiek?  Pasaulē

Mūžībā aizgājis kard. Žans Maria Lustižers
07.08.2007 pl. 10:49

5. augustā, pēc ilgas un smagas slimības, 80 gadu vecumā mūžībā aizgāja Parīzes pensionētais arhibīskaps, kardināls Žans Maria Lustižers.

Žans Maria Lustižers ir dzimis 1926. gada 17. septembrī Parīzē, poļu tautības ebreju ģimenē, kas divdesmitā gadsimta sākumā emigrēja uz Franciju. Kara laikā vecāki cieta no nacistu vajāšanām. 1942. gadā Aušvicas koncentrācijas nometnē izdzisa viņa mātes dzīvība. Mazo Žanu Maria pieņēma kāda katoļticīga ģimene no Orleānas. Tā viņam atklāja ticības skaistumu. 14 gadu vecumā Žans Maria saņēma Kristības sakramentu.

Pēc pamatskolas un liceja pabeigšanas viņš iestājās karmelītu vadītajā Parīzes Garīgajā seminārā. Studēja teoloģiju Katoļu Institūtā un filoloģiju Sorbonas universitātē. 1954. gada 17. aprīlī Žans Maria Lustižers tika iesvētīts par priesteri. 15 gadus viņš bija Parīzes universitātes kapelāns. Nākamos desmit gadus vadīja Sainte-Jeanne de Chantal draudzi. 1979. gada 10. novembrī Jānis Pāvils II priesteri Lustižeru nominēja par Orleānas bīskapu, bet trīs gadus vēlāk par Parīzes arhibīskapu. 1983. gada 2. februārī pāvests viņam piešķīra kardināla titulu.

Pāvests Benedikts XVI nosūtīja Parīzes arhibīskapam adresētu telgrammu, kurā izsaka visdziļāko līdzjūtību kardināla Žana Maria Lustižera tuviniekiem un visiem ticīgajiem.