Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Palasīsim...  Raksti

Mūsu jūtu pasaule (Bailes un kā pret tām aizsargāties)
22.08.2007 pl. 13:28

Jezuītu tēvs Jāzeps Augustīns

“Daudzas sīkas rūpes par nākotni, kas izsūc cilvēka radošo spēku vislabāko daļu, vajag nemitīgi nīdēt ārā tāpat kā blusas. Mēs domās cenšamies izlemt daudzas lietas par savu rītdienu, bet dzīves notikumi ieiet pavisam citās sliedēs, pat pilnīgi pretējās.

Katrai dienai pietiek savu rūpju. Darīsim to, ko prasa šodiena un neļausim iemājot sevī daudzām sīkām bažām, bailēm un paļāvības uz Dievu trūkumam. Jo vairāk klusuma cilvēki atradīs sevī, jo rāmāka būs šī nemierīgā un sašķēlusies pa­saule.” (Etty Hillesum)

Bezbailīgi kalposim Dievam

Piedzimstot dēlam, Zaharijs godināja Dievu un pravietoja, ka Viņš savā varenībā atpestīs tautu, lai tā „bez bailēm Viņam kal­potu” (Lk 1, 74). Pravietojums rod pie­pildī­jumu Jēzus mācībā. Jēzus daudzreiz uz­sver saviem mācekļiem, lai viņi kal­potu Dievam bez bailēm: „Ne­bīstieties no tā, kas miesu nonāvē, bet dvēseli nespēj nonāvēt!” (Mt 10, 28) – šos vārdus Jēzus saka mācekļiem brīdī, kad runā par vajā­šanām Viņa vārda dēļ. Kad apustuļi cīnās ar pretvēju jūras vidū, pie tam nakts tumsā, Jēzus viņiem saka: „Esiet droši! Es tas esmu, nebīstieties!” (Mt 14, 27) Bet savu ciešanu un krusta nāves priekš­vakarā, re­dzot apustuļu apjukumu, Jēzus vēlreiz sa­ka: „Lai jūsu sirdis neizbīstas!” (Jņ 14, 1)

Slavēt Dievu, Viņu godināt un Viņam kalpot mēs varam tikai tad, kad mūsu sirds ir brīva no bailēm, kad mēs ticam, ka debesu Tēvs zina, kas mums ir vaja­dzīgs (sal. Mt 6, 32) un ka pat mats no mūsu galvas nenokrīt bez Viņa ziņas (sal. Lk 21, 18). Patiesība ir tāda, ka baiļu cēlonis vienmēr ir mūsu mazā ticība Die­va mīles­tības spēkam un pārmērīgās rai­zes par savu dzīvi. Jēzus to zina un uzrunā mūs: „Neraizējieties sacīdami: ko ēdī­sim? Ko dzersim? Ko vilksim mugurā? Jo pēc visa tā pagāni dzenas; jūsu de­besu Tēvs zina, ka jums visa tā vajag.” (Mt 6, 31-32)

Mīlestība nepazīst bailes

Mūsu sarunai par bailēm nebūt nav psiholoģisks raksturs, tai drī­zāk ir garīgs aspekts un tās mērķis ir pa­līdzēt atpazīt baiļu mehānismus, kas no­saka mūsu rī­cības motīvus, lai no tiem varētu atbrīvo­ties. Mēs daudzreiz izsakām tādus kate­goriskus apgalvoju­mus kā „man ne no kā nav bail”, taču ne­apzināmies, ka tā ir tikai sava veida aizsar­gāšanās, bet patie­sībā mēs baidāmies, lai „baiļu dēmoni” neizkļūtu ārā. Turklāt varam bieži novērot, ka pastāv neatbil­stība starp motīviem, kurus deklarējam vārdos un tiem, kuru tiešajā ietekmē rīkojamies.

Iekšējās izaugsmes faktiskais rādītājs ir mīlestība. „Mīlestībā nav baiļu, bet pil­nīga mīlestība aizdzen bailes; bailēs ir mokas, un bailīgais nav pilnīgs mīles­tībā.” (1 Jņ 4, 18) Mūsu lūgšanas, sirdsapziņas izmeklēšanas, grēksūdzes, kā arī visu garīgo pūļu galamērķis ir pilnvei­doties mīlestībā uz Dievu, uz savu tuvāko un uz sevi pašu; liela loma ir tieši tam, cik drosmīgi mēs stājamies pretī saviem baiļu mehānismiem.

Katrs cilvēks savā dzīvē izjūt dažādas bailes, atšķirīgas ir tikai baiļu izpausmes formas un intensitāte. Bailes līdzīgi ēnai pavada cilvēku kopš dzimšanas līdz pat nāves stundai. Pat, ja pati pirmā baiļu sajūta ir aizmirsusies, piem.: kā mazulis baidās, kad māmiņas nav klāt jeb kad ir izsalcis un nesaņem barību, īpaši labi ir zināmas bailes nāves priekšā, kas mums seko visu dzīvi kā „uzticīgs suns”. Katram cilvēka dzīves periodam ir savas rakstu­rīgas bailes, kas saistītas ar viņa attīstības grūtībām, ar to, kas apdraud cil­vēka ne­drošo dzīvi šajā tik ļoti mainīgajā pasaulē.

Kas īsti ir bailes?

Bailes ir konkrēta emocionāla reakcija uz briesmām, kas mums draud. Jo lielā­ka ir apdraudētība, jo lielākas ir arī bailes, taču šai apdraudētībai var būt tīri subjek­tīvs raksturs. Tad atklājas mūsu iekšējās nostājas un baiļu mehānismi. Protams, ka bailes izraisa arī reāla apdraudētība.

Visbiežāk ir tā, ka abi šie faktori – subjektīvs un objektīvs – ir cieši saistīti savā starpā. Patiesa sevis un savu baiļu pazīšana ir prasme atšķirt subjektīvus draudus, kas ir tikai šķietami, no objek­tīvajiem, kas izriet no reālas situācijas. Šī prasme ir ārkārtīgi svarīga baiļu pārva­rēšanas procesā. Subjektīvo baiļu patie­sais cēlonis nav reālas briesmas, bet gan paša cilvēka iekšējā nostāja; tas nozīmē, ka subjektīvo baiļu gadījumā cilvēks šķie­tamus draudus uztver kā reālus.

Mūsu pārdomas mazāk skar „lielas” patoloģiskas bailes, ar kurām nodarbo­jas mediķi-speciālisti, bet gan „mazas”, kas parādās kādās īpašās situācijās un ar kurām – kā mums šķiet – mēs varam tīri labi sadzīvot. Tomēr tā nav – „mazas” bailes līdzīgi pūķim aprij daudz spēka un enerģijas. Tieši šādas bailes laupa mū­su dzīves prieku, padara mūs stīvus un nedabiskus sabiedrībā, izraisa psihisku sasprindzinājumu, noguruma sajūtu, spiež mūs uz pārmērībām, reizēm kļūst par cē­loni arī seksuālām problēmām. Iespējams, ka ar atsevišķiem baiļu veidiem mēs kaut kā tiekam galā, bet ir arī tādas, kas mūs pamatīgi nomo­ka. Un, jo mazāk mēs  ap­zināmies savas bai­les, jo spē­cīgāk tās dominē mūsu ikdie­nas dzīvē.

Instinktīva aizsargreakcija pret bailēm

Viena no galvenajām, pie tam izteikti negatīvajām īpašībām, kas raksturo bai­les, ir nevarības sajūta. Cilvēks, kas pār­dzīvo bailes, nav spējīgs saskatīt izeju tajā situācijā, kur jūtas apdraudēts. Ja cil­vēkam būtu skaidrs situācijas risinājums, tad baiļu sajūta nekavējoties atkāptos. Nevarības un neaizsargātības sajūtu se­višķi smagi pārdzīvo cilvēki ar pārmērī­gām ambīcijām, kā arī tie, kas stipri pa­ļaujas paši uz saviem spēkiem.

Tagad ir laiks pajautāt – no kā tad cilvēks var bīties? Diez vai īpaši pārspī­lēsim, ja atbildēsim, ka baidīties var no pilnīgi visa. Un tomēr visvairāk cilvēks baidās pats no sevis – no tā, kas viņam vēl ir neizzināts un neatklāts. Lielākā daļa no tām bailēm, ko izraisa ārpasaule, at­spoguļo bailes no tā, kas vēl nav iepazīts pašiem sevī. Tātad, jo labāk pazīstam pa­ši sevi, savas iekšējās nostājas un reak­cijas, jo stiprāki un drosmīgāki kļūstam tad, kad mums jākonfrontē iekšējā vai ārējā apdraudētība.

Dzīvē nenotiek tā, ka visi baidās no visa. Bailes ir stipri individuāls pārdzīvo­jums. Kas izraisa mūsu bailes un cik stiprā mērā ir atkarīgs no vairākiem fakto­riem, proti, no ģimenes, no mūsu dzīves notikumiem, no psihofiziskās struktūras, no mūsu prasībām, vēlmēm un tieksmēm; savu lomu spēlē arī dzīves neveiksmes, vilšanās, atmiņas par pārinodarījumiem u.c. Lai iepazītu sevi, nav vajadzības pārāk iedziļināties psihoanalīzēs un īpaši pētīt baiļu ģenēzi. Daudz svarīgāk ir konstatēt pašreizējo situāciju – kādas bailes jūtam, cik intensīvas tās ir, kādā veidā ietekmē mūsu reakcijas, domāšanu, mūsu spēju izdarīt konkrētus lēmumus un kā ietek­mē mūsu uzvedību kopumā.

Tulkoja māsa Irēna
Žurnāls "Katōļu Dzeive"