Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Palasīsim...  Raksti

Kas ir nacionālās lūgšanu brokastis?
27.08.2007 pl. 12:23

Valdis Bērziņš

Latvijas prezidents Valdis Zatlers pozitīvi novērtējis Latvijas evaņģēliski luteriskās baznīcas arhibīskapa Jāņa Vanaga aicinājumu kļūt par nacionālo lūgšanu brokastu patronu, bet vēl neesot izlēmis, vai pieņemt uzaicinājumu. Nacionālās lūgšanu brokastis pasaulē tiek rīkotas vairāk nekā 160 valstīs.

Amerikā šo tradīciju 1935. gadā iedibināja norvēģu ieceļotājs un ceļojošs garīdznieks Abrahams Vereide, kurš darbojās Sietlā. Par paraugu izvirzot Jēzus dzīvi un darbību, viņš izveidoja palīdzības fondu trūcīgajiem, bažījoties, ka sociālistiski noskaņoti politiķi varētu pārņemt varu pilsētas pašvaldībā. Sietlas uzņēmēji atzina viņa veiksmīgo darbību, palīdzot trūcīgajiem, un lūdza Vereidem gādāt par grupas garīgo vadību. Drīz līdzīgas grupas, kas apvienoja politiķus un uzņēmējus, tika izveidotas Sanfrancisko, Čikāgā un Vašingtonā, kur atrodas organizācijas galvenā mītne. Grupā, kurā izskanējušas daudzas pret komunismu un arodbiedrībām vērstas runas, nav formāla dalībnieku saraksta. Organizācija, kuras nosaukums vairākkārt mainīts, līdz izraudzīts neuzkrītošais "Biedrības fonds", apvieno pārstāvjus no jaunattīstības valstīm un ietekmīgus politiķus un sabiedriskos darbiniekus no visas pasaules. Nacionālo lūgšanu brokastu dalībniekus vairākkārt uzrunājis īru rokeris Bono no grupas "U2", kurš uzstājīgi mudina lielvalstis palīdzēt trūkumcietējiem Āfrikā un atlaist Āfrikas valstu parādus. Amerikā šī pasākuma dalībniekus, kuru vidū ir sabiedriskie darbinieki, politiķi, zinātnieki un mākslinieki, katru gadu uzrunā ASV prezidents.

Organizācija pagātnē tikusi kritizēta par sakariem ar diktatoriem: maršalu Artūru da Kostu Brazīlijā, ģenerāli Suharto Indonēzijā, ģenerāli Karlosu Kazanovu Salvadorā un ģenerāli Gustavo Martinesu Hondurasā. Biedrības pārstāvji aktīvi iesaistījušies etnisko un reliģisko konfliktu risināšanā Kongo un Ruandā.

Biedrība katru gadu jau vairāk nekā pusgadsimtu februāra pirmajā ceturtdienā Vašingtonā tradicionāli rīko nacionālās lūgšanu brokastis. Pirmo reizi tās notika 1953. gadā, kad pasākumā piedalījās 3400 viesu, tajā skaitā politiķi un slavenības no daudzām ārvalstīm.

Brokastu oficiālie rīkotāji ir kongresa deputāti, un klātesošos parasti uzrunā ASV prezidents. Atzīmējot šīs tradīcijas 50. gadskārtu, ASV prezidents Džordžs Bušs paziņoja: "Mūsu valstī tiek praktizētas dažādas reliģijas, bet daudzi cienījami pilsoņi neiesaistās nekādā reliģijā. Amerikā nekad nav bijis oficiālas ticības," uzsvēra Bušs, taču atzīmēja ticības spēku, kas ļāvis amerikāņiem pārdzīvot likteņa triecienus, tajā skaitā terora aktus 2001. gada 11. septembrī, kad bojā gāja aptuveni trīs tūkstoši cilvēku.

ASV Biedrības fondam ir beznodokļu organizācijas statuss. Fonds neizvērš naudas vākšanu, taču 2003. gadā saņēmis 12 miljonus dolāru kā ziedojumus, lai attīstītu un uzturētu neformālu cilvēku apvienību un darbotos kā samierināšanas vēstnieki, balstoties uz mīlestību pret Dievu un līdzcilvēkiem. Fonds uzskata par savu uzdevumu pārliecināt pasaules valstu vadītājus iestāties par trūcīgajiem un apspiestajiem, bāreņiem un atraitnēm. Savā darbā organizācija vadās no kristietības tēzes, ka citi jāmīl tāpat, kā katrs grib, lai mīlētu viņu. Biedrība cenšas darboties bez nevajadzīga skaļuma.

Biedrība cenšas izveidot nelielas atbalsta grupas ASV kongresa deputātu vidū, uzņēmēju aprindās un sadarboties ar visiem Kristus mācības atbalstītājiem. Žurnāls "Atlantic Monthly" raksta, ka biedrībā darbojas arī Ņujorkas senatore Hilarija Klintone, kas ir viena no demokrātu partijas kandidātiem uz prezidenta amatu 2008. gada vēlēšanās. Lūgšanu grupas sanākušas Pentagonā, un, pēc dažām ziņām, tām esot saikne arī ar Centrālo izlūkošanas pārvaldi.