Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Kas notiek?  Citur Latvijā

Likvidēs Reliģisko lietu pārvaldi
04.09.2007 pl. 15:09

Valdība otrdien akceptēja Reliģisko lietu pārvaldes (RLP) likvidēt, sadalot tās funkcijas un piešķirtos budžeta līdzekļus starp Tieslietu ministriju un Uzņēmumu reģistru, informēja Tieslietu ministrijas Sabiedrisko attiecību nodaļā.

Pašlaik RLP primārā funkcija ir reliģisko organizāciju reģistrācija un ar reliģisko organizāciju kā juridisko personu darbību saistīto jautājumu risināšana. Reliģisko organizāciju un to iestāžu reģistrs nav publiski pieejams, kas apgrūtina trešo personu iespējas ātri saņemt informāciju par reģistrētajām reliģiskajām organizācijām.

Reģistrācijas procesi ir ilglaicīgi, kā arī daudzi no reģistrācijas procesiem nav normatīvi noregulēti, kas apgrūtina reliģisko organizāciju un citu organizāciju darbību.

Aprēķinot administratīvos resursus, konstatēta pašreizējā institucionālā un administratīvā modeļa neefektivitāte. Tādējādi atbilstoši Ministru kabineta noteikumiem par Tieslietu ministrijas darbības stratēģiju 2007. - 2009. gadam RLP tiek reorganizēta un tās veicamās funkcijas sadalītas.

Ņemot vērā, ka RLP kā iestāde vairs neeksistēs, nepieciešams grozīt Reliģisko organizāciju likumu, lai sakārtotu reliģisko organizāciju un to iestāžu reģistra normatīvo regulējumu, kā arī sadalītu RLP funkcijas citu institūciju starpā.

Grozījumi paredz, ka Tieslietu ministrija nodrošinās politikas izstrādi, koordināciju un īstenošanu reliģijas jomā, savukārt Uzņēmumu reģistrs nodrošinās reliģisko organizāciju un to iestāžu reģistrāciju. Likumprojektā reglamentēti reliģisko organizāciju un to iestāžu reģistra vešanas pamatnoteikumi, ieraksta izdarīšanas reģistrā nosacījumi, kā arī precizēts reliģisko organizāciju un to iestāžu reģistrācijai un pārreģistrācijai iesniedzamo dokumentu saraksts.

Tiks precizēti reliģisko organizāciju un to iestāžu darbības izbeigšanās pamati un kārtība. Turpmāk reliģiskās organizācijas vai tās iestādes darbību, pamatojoties uz tiesas nolēmumu varēs izbeigt, ja tās darbība būs pretrunā ar Satversmi vai ja tā sludinās neiecietības vai naida idejas, kā arī, ja organizācija neievēros vai aicinās citus neievērot likumu.

Paredzēts, ka grozījumi stāsies spēkā 2008. gada 1. janvārī. Likuma grozījumi jāpieņem Saeimā.