Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Kas notiek?  Pasaulē

Nenoārdiet lauku baznīcas
14.09.2007 pl. 16:08

Franču mediji, atsaucoties uz Francijas bīskapu padomi, informē, ka apmēram 100 Francijas lauku baznīcas varētu tikt nojauktas.

Turpretim franču laikraksts Le Figaro jau maijā, atsaucoties uz senāta ziņojumu brīdināja, ka 2,8 tūkst. no 15 tūkst. lauku baznīcām draud noārdīšana. Par iemeslu tam kalpo tas, ka tās jau daudzus gadus netiek izmantotas, kā arī ir kritiskā stāvoklī un apdraud cilvēkus.

Pēc 1905. gada būvētās baznīcas uztur vietējās pašvaldības. Tās bieži apgalvo, ka viņām nepietiek līdzekļu svētnīcu uzturēšanai.

53% aptaujāto francūžu teica, ka nodoms nojaukt sliktā stāvoklī esošās baznīcas viņus ir šokējis. 20% uzskata, ka baznīcu nojaukšana ir neizbēgama, un apmēram tāda pati daļa ir vienaldzīga pret šo jautājumu.

Divas trešdaļas no aptaujātajiem argumentē savu pretestību baznīcu nojaukšanai pirmkārt norādot uz to, ka tās ir "svarīga kultūras mantojuma sastāvdaļa".

56% uzskata, ka šīs baznīcas ir "daudzu cilvēku dzīves un atmiņas daļa". 49% izsaka domu, ka baznīcas ir "daļa no Francijas identitātes". 77% vēlētos, lai tukšās baznīcas kļūtu par izstāžu zālēm, bet 40% iesaka padarīt šīs celtnes pieejamas citu reliģiju pārstāvjiem.

Aptauja tika izdarīta pēc žurnāla Le Pelerin pasūtījuma. Tās ietvaros tika aptaujātas 1 tūkst. pilngadīgas personas.

Wiara.pl / Katedrāle.lv