Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Kas notiek?  Citur Latvijā

Akcija - Grāmatas latviešiem Īrijas cietumos
20.09.2007 pl. 12:37

Pr. A. Stepanovs

Kopš pagājušā gada janvāra bīskaps A. Justs ir nozīmējis priesteri A. Stepanovu par Īrijā strādājošo katoļu kapelānu. No šī gada augusta šo kalpošanu pārņem pr. A. Krištapovičs.

Ar Īrijas katoļu palīdzību esam izveidojuši vairākus misiju punktus Limerikā, Drogedā un Rušā. Misijas ietvaros devos apmeklēt latviešus arī Īrijas cietumos. Sakarā ar to radās sekojošas atziņas, ko ļoti shematiski varētu raksturot sekojoši, ka jebkurš vidusmēra cilvēks, nonākot svešā vidē, zināmos apstākļos var apjukt un, nespējot pretoties ļaunumam, veikt noziegumus, bieži arī alkohola reibumā. Tomēr daudziem cietumā nonākošiem cilvēkiem ieslodzījums kalpo kā laba mācība. Valodas barjera, brīvības atņemšana, vientulība un atšķirtība no tuviniekiem liek cilvēkam pārvērtēt savu dzīvi. Viennozīmīgi skaidrs, ka mūsu tautiešiem dzīve svešatnē cietumā nav viegla, neskatoties uz to, ka cietuma administrācija piedāvā cietumniekiem dažādas aktivitātes, dod iespēju strādāt, apmeklēt dažādus kursus, brīvajā laikā apmeklēt gan kapelu, gan sporta zāli, gan bibliotēku. Diemžēl bibliotēkas nepiedāvā lasāmvielu latviešu valodā, bet krievu valodā lielākoties ir pieejami tikai detektīvi. Tieši šo iemeslu dēļ vācam grāmatas bēdā nonākošiem brāļiem.

Katrs, kurš vēlas piedalīties, ir lūgts atnest daiļliteratūru, informatīvi izglītojošas un garīga satura grāmatas latviešu, krievu, poļu un lietuviešu valodās uz Rīgas Sv. Jēkaba katedrāles grāmatgaldu no 10.septembra līdz 10.oktobrim. Grāmatu izvēlē aicinām vadīties pēc principa “dāvināt to kas pašu uzrunā un to kas ir vērtīgs”, sargājoties vienkārši atbrīvot savu grāmatplauktu no liekām grāmatām. Turklāt jāņem vērā, ka potenciālie lasītāji ir vīrieši no 19 līdz 45 gadu vecuma.

Paldies par atsaucību un lūdzam pieminēt savās lūgšanās gan katoļu misiju Īrijā, gan ieslodzītos.