Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Kas notiek?  Citur Latvijā

Sarucis reģistrēto reliģisko draudžu skaits (papildināts)
02.10.2007 pl. 10:11

Pagājušā gada beigās Latvijā bija reģistrētas 877 dažādu reliģisko konfesiju draudzes, kas ir ievērojami mazāk nekā pirms gada, liecina Centrālās statistikas pārvaldes apkopotie dati.

Iepriekšējā gadā Latvijā bija reģistrētas 1120 draudzes.

Visvairāk draudžu ir Latvijas Evaņģēliski luteriskajai baznīcai - 302, nākamā pēc draudžu skaita ir Latvijas Pareizticīgā baznīca - 119, baptisti - 93 - un vecticībnieki - 68.

Latvijā reģistrēta 51 septītās dienas adventistu draudze, 48 Vasarsvētku draudzes, 33 evaņģēliskās ticības kristiešu draudzes, pa 15 "Jaunās paaudzes" un musulmaņu draudzēm, pa 14 Jehovas liecinieku un jūdaistu draudzēm, 13 metodistu draudzes, 12 dievturu draudzes, pa 11 jaunapustuļu ticības un vaišnavu draudzēm, desmit Augsburgas ticības apliecības luterāņu draudzes, kā arī pa četrām budistu un mormoņu draudzēm.

Latvijā pērn bijušas reģistrētas arī 40 dažādu citu ticību draudzes.

Katoļu kardināla Jāņa Pujata padomnieks Juris Zālītis skaidro, ka atšķirībā no citu reliģisko konfesiju draudzēm katoļu draudzes vairs netiek reģistrētas Reliģisko lietu pārvaldē (RLP), kopš stājies spēkā Latvijas un Svētā Krēsla līgums. Reģistrēšanās RLP nodrošina organizācijai juridiskās personas statusu, taču katoļu reliģiskajām organizācijām juridiskās personas statuss jau tiek atzīts ar Latvijas un Svētā Krēsla līgumu, tādēļ reģistrācija RLP tām nav nepieciešama.

Tas gan nenozīmē, ka katoļu reliģiskās organizācijas valsts institūcijas nereģistrē. Gan katoļu reliģiskās organizācijas, gan citu konfesiju reliģiskās organizācijas reģistrē Valsts ieņēmumu dienests nodokļu maksātāju reģistrā.

Katoļu draudžu skaits Latvijā pārsniedz 250.