Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Kas notiek?  Citur Latvijā

Latvijas evaņģēliski luteriskai Baznīcai jauni bīskapi
15.10.2007 pl. 11:29

13. oktobrī pulksten 12.00 Rīgas Domā  par bīskapiem tika konsekrēti divi Latvijas evaņģēliski luteriskās Baznīcas (LELB) mācītāji – Einārs Alpe un Pāvils Brūvers, kuri uzsāks darbu jaunizveidotajās diecēzēs – Daugavpils un Liepājas diecēzē.

LELB arhibīskapa Jāņa Vanaga pārraudzībā paliks lielākā – Rīgas arhidiecēze, kā arī arhibīskaps turpinās pildīt Baznīcas virsgana – arhibīskapa pienākumus.

Konsekrācijas dievkalpojumu vadīja Rīgas arhibīskaps Jānis Vanags. Dievkalpojumā piedalījās LELB arhibīskaps emeritus Ēriks Mesters un bīskapi no LELB partnerbaznīcām ārpus Latvijas.

Līdz šim Latvijas evaņģēliski luteriskajā Baznīcā ir bijis viens bīskaps – arhibīskaps, bet vajadzību pēc vairākām diecēzēm un bīskapiem saskatīja jau arhibīskaps Teodors Grīnbergs pirmās Latvijas Republikas laikā. Toreiz šo ideju īstenot nepaspēja, jo sākās Otrais pasaules karš un padomju okupācija. Atjaunojoties Latvijas neatkarībai, LELB atgriezās pie domas par vairāku diecēžu izveidi un bīskapu izraudzīšanu.

Saskaņā ar LELB Satversmi "diecēzes bīskaps ir diecēzes garīgais vadītājs, kurš apustuliskā pēctecībā ar roku uzlikšanu saskaņā ar LELB kārtību ir saņēmis uzdevumu un pilnvaru simbolizēt, sargāt un uzturēt apustuliskās ticības pēctecību un LELB vienību, kā arī kalpot misijas uzdevuma turpināšanai un salīdzināšanas amata tālāknodošanai."

Bīskaps rūpējas par Baznīcas vienotību, par mācības tīrību un arī par mācītāju garīgo aprūpi.

Tikpat svarīgi bīskapam ir palīdzēt draudzēm viņu garīgajā izaugsmē un dzīvē.

Diecēžu izveidošana veicinās to, ka bīskapi būs pieejamāki draudzēm. "Līdz ar to draudzes varētu savu bīskapu redzēt biežāk un sagaidīt ne tikai uz ciemošanās reizēm, kā tas patlaban parasti notiek, kad bīskaps aizbrauc kādās svinībās vai gadadienā," skaidro arhibīskaps J.Vanags.

Savukārt arhibīskapa īpašajos uzdevumos arī turpmāk būs pārstāvēt LELB un tās vienību, vadīt Bīskapu kolēģiju, konsekrēt bīskapus, pārstāvēt LELB attiecībās ar valsti, ekumeniskajās un starptautiskajās attiecībās un paust LELB viedokli.

Lēmumu par LELB sadalīšanu 3 diecēzēs un par divu jaunu bīskapu izraudzīšanu LELB pieņēma 22. Ārkārtas Sinode 2006. gada rudenī. Bīskapu ievēlēšana notika 23. Sinodē šā gada jūnijā.

Savus amata pienākumus bīskapi sāks pildīt pēc amatā iesvētīšanas.


Einārs Alpe (dzimis 1963.g., ordinēts 1991.g.) ir beidzis LU Teoloģijas fakultāti. Kopš 1990. gada ir bijis Balvu, Tilžas, Viļakas un Kārsavas draudzes mācītājs un pēdējos gados (2004-2007) pildījis Balvu iecirkņa prāvesta pienākumus. Viņa ģimenē ir septiņi bērni.

Pāvils Brūvers (dzimis 1949.g., ordinēts 2001.g.) augstāko teoloģisko izglītību ieguvis Starptautiskajā korespondences institūtā (ICI) Irvingā, ASV. Pirms tam studējis medicīnu Rīgas Medicīnas institūtā un Ķelnes universitātē. 1976. gadā kopā ar ģimeni bijis spiests no Latvijas izbraukt uz Vāciju. 25 gadus viņš strādājis par radio "Brīvā Eiropa" žurnālistu Vācijā un Čehijā un šajās valstīs kalpojis arī kā ārpus Latvijas evaņģēliski luteriskās Baznīcas garīdznieks. Pēdējos gados bijis LELB arhibīskapa vietnieks un arī mācītājs Doles-Ķekavas un Vecumnieku draudzēs.

Sagatavots pēc LELB.lv informācijas
Foto: LELB.lv