Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Kas notiek?  Citur Latvijā

Viļānos godināja Dievmāti
22.10.2007 pl. 16:13

Egita Terēze Jonāne

12. un 13. oktobrī Viļānu katoļu baznīcā izskanēja Dievmātes svētku pasākumi, veltīti Fatimas Dievmātes parādīšanās 90. gadadienai.

Mariāņu kongregācijas tēvi un brāļi ar Rēzeknes – Aglonas diecēzes bīskapa Jāņa Buļa un daudzo labvēļu atbalstu bija noorganizējuši vairākus pasākumus.

Pirmajā dienā kristīgo floristu simpozijā, floristes Ilgas Ivanovas mudināti, dalībnieki iepazinuši floristikas elementus dievnamos, un Viļānu katoļu baznīcas altārus un sienas rotājuši viņu radošajās darbnīcās veidotie darbi.

Turpat uz savu II kongresu bija pulcējušies arī Starptautiskās katoļu bērnu un jauniešu koru organizācijas “Pueri Cantores” Latgales federācijas kori.

Otrās dienas rīta pusē Viļānu kultūras namā mariāņu tēvi rīkoja konferenci “Kristum un Baznīcai. Mariāņu garīgums”. Pēc tam Viļānu katoļu baznīcā izskanēja organizācijas “Pueri Cantoris” koru koncerts. Vēlāk bīskaps Jānis Bulis baznīcas dārzā iesvētījis par ziedojumiem Polijā izlietos trīs zvanus, kuriem katram ir sava īpašā “balss”. Ekselence uzsvēra zvanu lomu cilvēka mūžā no viņa kristību līdz nāves brīdim. J. Bulis noturēja Sv. Misi, kas bija veltīta Fatimas Dievmātes parādīšanās 90. gadskārtai un mariāņu tēva Staņislava Papčinska iecelšanai svēto kārtā.

Svētkus noslēdzot, bīskaps iesvētīja mariāņu tēvu Viktora Pentjuša, Viktora Čivžeļa, Jāņa Vaivoda un brāļa Antona Erdmaņa pieminekļus, kas uzstādīti turpat Viļānu baznīcas dārzā.

1924. gadā Viļānu baznīca un klosteris kļuvis par mariāņu kongregācijas pastāvīgo mājvietu Latvijā, un tā kā mariāņi tiek dēvēti par Marijas dēliem, tad Viļānu baznīcā Dievmātei atvēlēta centrālā vieta – tur uzstādīta Fatimas Dievmātes statuja. Mariāņu tēvi katra mēneša 13. datumā ar Sv. Misi, Rožukroņa lūgšanu un Euharistisko procesiju godina Fatimas Dievmāti, un parasti šajos svētkos piedalās ticīgie no visiem Latvijas novadiem. Populāra kļuvusi arī turpat pie baznīcas ierīkotā Gaismas jeb Dieva žēlsirdības kapela, kurā tiek uzliktas sveces dažādos nodomos. Tēvs Benedikts “Latgales Laikam” pastāstīja, ka viena svece deg 6 – 9 stundas, un pa šo laiku konkrētajā lūgumā vai nodomā lūdzas palīgu apvienības lūgšanu grupa. Mariāņu tēvus atbalsta 24 šādas lūgšanu grupas, lai pasaulē valdītu nepārtrauktā lūgšana. Arī mariāņu tēvi uzliek divas sveces par tiem, kas lūdz Dievu, un par Latvijas garīgo atdzimšanu un garīdzniekiem un ordeņu cilvēkiem.

www.latgaleslaiks.lv
Foto: Novadnieks.lv