Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Kas notiek?  Kurzemē

Bībeles studijas - dziļākai Svēto Rakstu izpratnei
24.10.2007 pl. 08:16

Kopš septembra mēneša Liepājas Sv.Dominika baznīcā katru otrdienu pēc Sv. Mises notiek Bībeles studiju tikšanās, kuras vada dominikāņu tēvs Oskars Jabloņskis.

Šajās tikšanās tiek piedāvāts apskatīt nākošās svētdienas liturģiskos lasījumus. Studiju mērķis ir vispirms palīdzēt tiem, kas svētdienās lasa šos lasījumus baznīcās, labāk tos pašiem izprast un palīdzēt citiem ieklausīties Dieva vārdā, bet citiem klausītājiem, labāk sagatavoties svētdienas Sv. Mises svinēšanai.

Tēvs Oskars cenšas palīdzēt klātesošiem ieraudzīt saistību starp pašiem lasījumiem, psalmu un pirmsevaņģēlija pantu. Bībeles studijās tiek skaidrots, ka svētdienas lasījumi pamatā ir cieši saistīti ar lūgšanu, kuru dzirdam pirms lasījumiem un ko latīniski sauc par kolektu (collecta). Tieši šī lūgšana izsaka galveno domu, ko Baznīca grib mums ieteikt pārdomām visai nedēļai. Svētdienu lasījumi, kaut gan tie mainās triju gadu garumā, ir kā pamatojums tieši šiem lūgšanas vārdiem, kurus pārsvarā dzirdam baznīcā arī parastajās nedēļas dienās. Svētdienas lasījumu galveno domu palīdz mums sadzirdēt arī pirmsevaņģēlija pants. Starp lasījumiem ir cieša saistība, jo Baznīca, izvēloties tieši šādus lasījumus, grib mums palīdzēt ieraudzīt, ka Vecā un Jaunā derība veido vienu veselumu – Vecā pareģo par Jauno, bet Jaunā derība skaidro Veco. Arī pašam psalmam pēc pirmā lasījuma ir cieša saistība ar pirmo lasījumu, jo tas ir kā turpinājums lasījumā izteiktajai domai vai kā paskaidrojums tekstam. Tēvs Oskars skaidro arī, ka otrais lasījums, kaut gan tas nav tieši saistīts ar parējiem lasījumiem, arī var palīdzēt saprast galveno domu.

Tikšanās laikā klātesošie ne vien lasa visus paredzētos tekstus, bet arī klausās gan vēsturiskus, gan saistītus ar kādu izteicienu nozīmi paskaidrojumus. Katram dalībniekam ir arī iespēja izteikt savas domas par sadzirdēto Dieva vārdu, par to kā Dievs viņu šoreiz ir uzrunājis.

Vienā no Bībeles studijām piedalījās arī Liepājas teātra aktieris Ēriks Vilsons, kurš dalījās ar savu pieredzi attiecībā uz teksta sludināšanu klausītājiem. Viņš pastāstīja, kā pareizi ir jālasa lasījumi, kam ir jāpievērš uzmanība, lasot lasījumus, kā arī atbildēja uz klātesošo uzdotajiem jautājumiem.

Pēc dalībnieku domām, šīs tikšanās patiešām ir labs sagatavošanās veids svētdienas Sv.Mises svinēšanai.

Sanita Zustere,
"Vatikāna radio", Liepāja