Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Kas notiek?  Pasaulē

Austrijas bīskapiem neļāva pieiet pie Raudu mūra
16.11.2007 pl. 11:10

Pagājušajā nedēļā Austrijas bīskapu delegācija, kura veica svētceļojumu pa Svēto Zemi, nevarēja pieiet pie Jeruzalemes Rietumu mūra, jo viņi atteicās izpildīt rabīna Šemuela Rabinoviča prasību noņemt krustus, ko parasti bīskapi nēsā uz krūtīm.

Delegācijas vadītājs kardināls Šenborns pauda „sapratni un cieņu pret jūdu reliģiskajām jūtām”. Rabīns Šemuels Rabinovičs paziņoja, ka ir pārsteigts par bīskapu uzvedību, jo pat pāvests Jānis Pāvils II apmeklējot Raudu mūri esot izpildījis šo prasību.

Saskaņā ar Rabinoviča rīkojumu, pie Jeruzalemes Rietumu sienas, kas ir viena no lielākajām ebreju svētvietām, aizliegts atklāti nēsāt latīņu krustu. „Krusts aizskar mūsu jūtas,” paziņoja rabīns.

Austrijas vēstniecības kultūras atašejs Arads Benko aģentūrai Associated Press paziņoja, ka bīskapu delegācija nav zinājusi par šādu aizliegumu. 8. Novembrī kardināls Šenborns un citi bīskapi ieradās pie Mūra, „tērpušies tradicionālajās sutanās ar krustiem uz krūtīm, tomēr viņus apturēja un pieprasīja krustus noņemt, ja tie vēlas iet tālāk.” Tad bīskapi nolēma atteikties no Mūra apmeklējuma un varēja apskatīt to no terases.

Kardināls Šenborns paziņoja, ka nebūt nejūtas aizskarts sakarā ar notikušo: „Mēs nolēmām ievērot rabīna prasību, tādējādi apliecinot cieņu jūdu reliģiskajām jūtām.” Sarunājoties ar aģentūras AsiaNews pārstāvi par notikušo svētceļojumu, hierarhs vēlreiz apstiprināja, ka šim notikumam nav nekādas negatīvas nozīmes un pauda sapratni par Rabinoviča prasību. „Arī mēs, kristieši, neļaujam neticīgajiem doties pie altāra,” – viņš teica.

Raudu mūra rabīns arī vēlējas paskaidrot savu rīcību, un tai pašai aģentūrai Associated Press, teica, ka viņa rīcība nav reliģiskās neiecietības izpausme: „Mēs tikai lūdzām paslēpt krustus, nevis tos noņemt. Vēl neviens kristietis nav atteicies to darīt, pat pāvests.” Bet šis pēdējais paziņojums katrā ziņā ir kļūdains: 2000. gada Jubilejas fotogrāfijās, kur pāvests Jānis Pāvils II stāv pie Raudu mūra, uz viņa krūtīm ir skaidri redzams krusts.

Agnuz.info