Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Kas notiek?  Pasaulē

Vienprātība starp katoļiem un pareizticīgajiem par pāvesta primātu
19.11.2007 pl. 10:30

Noticis nozīmīgs pavērsiens dialoga un tuvināšanās ceļā starp katoļu un pareizticīgo konfesijām. No 8. līdz 14. oktobrim Ravennā norisinājās abu Baznīcu pārstāvju tikšanās.

Šīs tikšanās laikā tika apspriests jautājums par pāvesta primātu un panākta vienošanās par kopīgu dokumentu. Tas iznāca ceturtdien, 15. novembrī. Vatikāna delegācijas vadītājs kard. Valters Kaspers apliecināja, ka jautājumā par pāvesta primātu pirmo reizi notikusi vienošanās. Pirmais bīskaps ir Romas bīskaps, par to nav šaubu – komentējot dokumentu, teica kard. Kaspers. Taču viņš norādīja, ka saieta laikā netika runāts par Romas bīskapa privilēģijām. Tomēr tikšanās mums sniedz lielas cerības. Nākamajā reizē vajadzētu pievērsties Romas bīskapa lomai, kas nebūs viegli.

Dokuments izsludināts Vatikānā un trijos pareizticīgās Baznīcas centros – Stambulā, Atēnās un Ķiprā. Maskavas patriarhs to neparakstīja. Krievijas pareizticīgo Baznīcas delegācija tikšanos atstāja, jo radās domstarpības ar Konstantinopoli par Igaunijas Baznīcu. „Esam par to noraizējušies”, teica kard. Kaspers, „jo mums ir svarīgi, lai Krievijas pareizticīgo Baznīca piedalītos arī turpmākā dialogā. Mēs nevaram iejaukties viņu iekšējās lietās, taču vēlamies lūgt Maskavai un Konstantinopolei darīt visu iespējamo, lai atrisinātu situāciju. Nav šaubu, mēs gribam krievu pareizticīgās Baznīcas piedalīšanos dialogā”. Kard. Kaspers apliecināja, ka tā ir ļoti nozīmīga Baznīca un tādēļ svarīgi iet dialoga ceļu visiem kopā.