Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Kas notiek?  Kurzemē

LKSAA "Dzintars": darīt iespējamo valsts labā
20.11.2007 pl. 09:40

18. novembrī, Latvijas Valsts proklamēšanas 89. gadadienā, Svētā Dominika baznīcā LKSAA „Dzintars” Liepājas vienības jaunietim Voldemāram Barisam Svētas Mises laikā tika pasniegtas krāsas.

Svēto Misi vadīja Liepājas vienības kapelāns Oskars Jabloņskis.

Savā sprediķī priesteris atzīmēja, ka šodienas Evaņģēlijā mēs dzirdam par to, ka Jēzus paredz savu sekotāju vajāšanas. No vēstures mēs zinām, ka tiešām šie vārdi, ko Kristus ir teicis, piepildījās. No Svētnīcas, kas bija uzskatīta par vienu no skaistākajām un lielākajām celtnēm senajā pasaulē, tiešām nekas nepalika, vienīgi viena ārsiena no mūra, kas šodien saucās Raudu mūris. Bija arī ļoti daudzi gadījumi, kad Kristus sekotāji bija apsūdzēti, nodoti Sinagogai un kādās pilsētās vai cietumos ielikti, stāvēja ķēniņu vai pārvaldnieku priekšā. Viņi deva patiesu liecību.

Kristus zina visu, kas notika kādreiz, kas notiek tagad un kas notiks nākotnē, bet Viņš ir valdnieks pāri visam laikam. Viņš mēģina arī mūs mierināt, vēlas, lai mēs būtu droši par savu pestīšanu, ja vien mēs turēsimies pie Viņa Vārda.

Evaņģēlija beigās Kristus saka: „Savā pacietībā jūs iemantosiet savas dvēseles”. Jēzus ar to mums vēsta, ka var gadīties, ka kāds no mums būs nogalināts, tomēr iemantos savu dvēseli, tas nozīmē - ieies debesīs.

Dominikāņu tēvs uzsvēra, ka otrajā lasījumā mēs dzirdējām ļoti konkrētus norādījumus, kas katram no mums noteikti noderēs, it īpaši dzintariešiem, kas ir savā veidā atbildīgi par sabiedrību. Dzintarieši ir apvienība, kura cenšas, ietekmēt sabiedrības apziņu par dažām lietām. Paši dzintarieši cenšas stingrāk turēties pie Baznīcas mācības un dot arī labu piemēru citiem.

Sv. Pāvils stāstīja, ka „ Jūs paši zināt, kādā veidā jāseko mums...” Viņš skaidri saka, ka šajā pasaulē mums jācenšas mierīgi strādāt, pelnīt sev iztiku, nedzīvot uz citu rēķina.

Tas attiecas ne vien uz fizisko, bet arī garīgo darbu, jo mēs katrs esam aicināti strādāt arī pie savas personīgās garīgās attīstības un izaugsmes, it īpaši tāpēc, ka mēs gribam ieiet debesu valstībā.

Tēvs Oskars pasvītroja, ka dzintariešu raksturs un principi ir izsakāmi vārdos: „Pax Cristi in Regno Christi”, kas nozīmē – „Kristus miers Kristus valstībā”. Mēs cenšamies īstenot jau šeit debess valstību šajā zemē, ieviešot mieru gan savās dvēselēs, gan sabiedrībā. Dzintarieši arī saka: „Dievam un Tēvzemei”.

Tieši tas ir aicinājums, lai mierīgi lūgtos par savu valsti, lai darītu visu, kas vien iespējams, lai šī valsts attīstītos, lai būtu arvien labāka un skaistāka, lai būtu arvien vairāk sabiedriskā taisnīguma.

Priesteris atzīmēja, ka šodien Liepājas „Dzintars” vienībai ir nozīmīgi svētki, jo viens no tās jauniešiem Voldemārs Bariss  saņems krāsas un apņemsies dzīvot saskaņā ar dzintariešu principiem, apņemsies arī ievērot dzintariešu statūtus, aizstāvot LKSAA „Dzintars” un Latvijas godu.

Turpinājumā sekoja Liepājas vienības „Dzintars” agape, kuras laikā tika sumināts ilggadējs dzintarietis – Roberts Bricis, kuram apritēja 70 gadi. Tika arī pārrunāts nākošā konventa tikšanās datums – 8. decembris, kurā dzintarieši jau tiksies uz Adventa rekolekcijām.

Sanita Zustetre,
"Vatikāna radio", Liepāja