Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Kas notiek?  Pasaulē

Čehijā piemin abortu upurus
08.01.2008 pl. 11:38

2. janvārī, Prāgā Čehijas dzīvības aizstāvji rīkoja  gājienu, lai pieminētu miljonus nedzimušo, abortu upuru, kopš to legalizācijas pirms 50 gadiem, ziņo aģentūra CTK.

Demonstrācijā, kuru rīkoja Čehijas kustība  "Pro life", piedalījās arī dzīvības aizstāvji no Apvienotās Karalistes, Ungārijas un Itālijas.

Gājiena dalībnieki nesa baltus krustus, katrs no tiem simbolizēja 10000 nedzimušo. Demonstrācijas priekšgalā nesa embrija attēlu un Jaunavas Marijas statuju. Dalībnieki Vltavas upē no Kārļa tilta iemeta 300 sarkanas rozes un vēlāk piedalījās piemiņas Misē.

Aborti Čehijā ir atļauti līdz 12 grūtniecības nedēļai, ar medicīniskiem izņēmumiem – līdz 24 grūtniecības nedēļai.

Komunistiskajā Čehoslovākijā abortus pirmo reizi legalizēja 1957. gadā. 1986. gadā tika atcelta lielākā dala ierobežojumu, kas radīja abortu skaita pieaugumu 80. gadu beigās un 90. gadu sākumā. Abortu kulminācija bija 1988. gadā, kad skaits sasniedza 113 730, atstājot vienu dzimušo pret trim abortētajiem.

Čehijas Republikas statistikas pārvaldes 2006. gada ziņojumā norādīts, ka  abortu skaits sarucis līdz 25 400 - viszemākajam jebkad fiksētajam līmenim.  77% upuru tiek abortēti līdz grutniecības 8. nedēļai.

„Lai arī abortu skaits ir samazinājies, tomēr ik dienas tiek nonāvēti 70 bērni,” aģentūrai CTK teica  Zdenka Ribova, kustības „ Pro life” viceprezidente un marša organizētāja.

Tomēr Ribovai un dzīvības aizstāvjiem ir smagi jācīnās, lai mainītu čehu attieksmi pret  abortiem. CVVM aptauja 2007. gada maijā parādīja, ka 72% čehu uzskata, ka aborts būtu pieļaujams pēc sievietes vēlēšanās, 19% iestājās par tā likumību „sociālu iemeslu dēļ”, 5% iestājās par abortiem, ja „ būtu apdraudēta sievietes veselība” un tikai 1% uzskatīja, ka abortus  jāaizliedz. „Tāds ļaunums, kā nevainīgu bērnu nonāvēšana mātes miesās  50 gadu laikā ir nostiprinājies mūsu sabiedrībā, „ Ribova sacīja pūlim citas „Pro life” demonstrācijas laikā, 2007. gada martā. „Izmaiņas ir steidzami nepieciešamas.”

Lifesite.net
Tulk. Jānis Lulle