Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Kas notiek?  Kurzemē

Sv.Pāvila pirmā vientuļnieka ordeņa jubilejas gada sākums Ventspilī
22.01.2008 pl. 20:03

15. janvārī svētā Pāvila Pirmā vientuļnieka liturģiskajos svētkos, iededzot Jubilejas gada sveci, sv. Pāvila Pirmā vientuļnieka ordeņa tēvi un brāļi visā pasaulē iesāka svinēt septiņsimto jubileju kopš ordeņa oficiālās apstiprināšanas.

1308. gadā 13. decembrī kardināls Gentilis, pāvesta Klementa V legāts Apustuliskā Krēsla vārdā iedeva paulīniešiem sv. Augustīna regulu un oficiāli apstiprināja ordeni.

Ventspils Tēvu Paulīniešu kopiena uzsāka svinības ar novennu svētā Pāvila Pirmā vientuļnieka godam 12. janvārī. 15. janvārī Ventspils sv. Krusta baznīcā dievkalpojuma laikā 18.00 tika iedegta Jubilejas svece un tika atjaunoti ordeņa svētsolījumi. 16. janvārī, Vissvētās Jaunavas Marijas vientuļnieku karalienes svētkos, Sv. Mises laikā 18.00 tika atjaunota uzticēšanās derība Vissv. Jaunavai Marijai ar pateicību par 700 gadu aizbildniecību par ordeni.

Svētdien, 20. janvārī, tika svinīgi atzīmēti sv. Pāvila I vientuļnieka svētki. Svētku dievkalpojumu vadīja Liepājas diecēzes bīskaps V. E. Vilhelms Lapelis OP. Sludinot Dieva vārdu bīskaps uzsvēra paļāvību un paklausību Dievam. Kā Noas paklausot Dievam būvēja šķirstu pēc Viņa norādījumiem, tā arī ikvienam ir jāļauj Dievam sevi vadīt.

Svētās Mises laikā kā upurdāvanas tika pienestas dateles, tuksneša augļi, kuras uzturā lietoja vientuļnieki, kas devās kalpot Dievam tuksnesī. Tādā veidā uzsverot arī mūsu vienotību ar tuksneša tēviem, kas ar savu dzīvi rāda pilnīgu paļāvību uz Dievu. Kā arī maize un vīns, kas Sv. Mises laikā kļuva par Jēzus Kristus Miesu un Asinīm. Upurdāvanas pienesa Bumbieru ģimene.

Pēc Sv. Mises noslēdzās novenna sv. Pāvila I vientuļnieka godam. Sanākušie procesijas veidā devās pie sv. Pāvila I vientuļnieka ikonas, kur simboliski attēlots Tēvu Paulīniešu ģerbonis. Palma, kā tuksneša simbols, krauklis ar maizi knābi, kurš 60 gadus Dieva sūtīts nesa sv. Pāvilam maizi un lauvas, kas izraka sv. Pāvilam kapu, kur tika apbedīta sv. Pāvila miesa. Tur tika dziedāta himna sv. Pāvila godam un bērniem pastāstīts par svētā vientuļnieka dzīvi. Sv. Pāvils no seniem laikiem tiek godināts kā bērnu un māmiņu, kas gaida bērnu aizbildnis. Tāpēc arī bīskaps katram bērnam dāvājā īpašu svētību. Tika izdalīti arī tuksneša augļi – dateles. Šī tradīcija radās Polijā, Varšavā 1976. gadā, bet Jasna Gurā 1986. gadā. Iepriekš šajos svētkos bērniem tika dāvāti medaljoni, svētbildītes un saldumi.

Par šo svētku muzikālo daļu rūpējās slavēšanas grupa "Klints", kā arī ērģelniece Maija. Ventspils nodaļas "Marijas Leģiona" māsas Ventspilī strādājošos Tēvus sveica ar baltām rozēm.

Svētā Pāvila I vientuļnieka godam veltīts jubilejas gads turpināsies līdz 2009. gada 15. janvārim.

Katedrāle.lv

• Attēlu galerija •
(uzklikšķiniet, lai palielinātu)