Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Kas notiek?  Citur Latvijā

Ekumenisks dievkalpojums sv. Jēkaba katedrālē
24.01.2008 pl. 07:53

24. janvārī, plkst.19.00, sv. Jēkaba katedrālē notiks ekumenisks dievkalpojums, svinot 100 atceres gadadienu, kopš pirmās Lūgšanu nedēļas par kristiešu vienotību.

Dievkalpojumā piedalīsies lielāko konfesiju pārstāvji. Pareizticīgo baznīcu pārstāvēs tēvs A. Nagla, N.Druvaskalns, Ev. Luteriskās baznīcas draudžu mācītāji A.Pavlovičs, E.Godiņš, A.Smuidris, A.Eglītis, Ģ.Prāmnieks, baptistu draudzes mācītājs J.Balodis, kā arī Romas katoļu baznīcas priesteri A. Kravalis, A.Klovāns, I.Tostovs un diakons G.Konstantinovs. Par muzikālo ietērpu šogad rūpēsies sv. Jēkaba katedrāles draudzes jauktais koris.

Lūgšanu nedēļa tiek atzīmēta vienu reizi gadā un tās patiesie mērķi ir sirds atgriešanās. Konfesiju dažādība nevar būt par šķērsli kristiešu vienotībai. Tā ir pilnīgas un patiesas mīlestības izpausme. "Iekšējā sirds atgriešanās un svēta dzīve ir uzskatāma par visas ekumeniskās kustības dvēseli, un kopīgas lūgšanas ir svarīga vienotības izpausme," saka kardināls Jānis Pujats.

2008. gada Lūgšanu nedēļas tēma ir: "Lūdziet bez mitēšanās"(1Tes.5,17). Pārdomām un lūgšanām tekstus izvēl un sagatavo Vatikāna Pontifikālā padome kristiešu vienotības veicināšanai un Baznīcu ekumeniskā padome.

Vissenākais Lūgšanu nedēļas priekšvēsturē minētais datums ir aptuveni 1740. gads. 19. gadsimtā notika vairākas atsevišķas iniciatīvas kopējai lūgšanai. Datumus Baznīcas vienotības oktāvai no 18. - 25. janvārim pirmo reizi izvēlēja anglikāņu mācītājs Pols Vatsons kopā ar savu draugu Spenseru Džounsu.

Izvēlētie datumi nav nejauši, tie saistās ar diviem lieliem baznīcas apustuļiem sv. Pēteri un sv. Pāvilu. 18. janvārī sv. Pēteris kļuva par pirmo Romas bīskapu, tas ir pāvestu, no kura arī pēc tam ir nākusi tagadējo pāvestu pēctecība un 25. janvārī ir sv. Pāvila atgriešanās svētki, kad viņš no kristiešu vajātāja kļuva par dedzīgu Kristus piekritēju un draugu.

Jaunu ievirzi Baznīcas vienotības sakarā ienes abats Pols Kutirjē 1963.gada janvārī Lionā, Francijā. Baznīcas šķelšanās vienmēr ir sāpējusi kristiešiem un tāpēc, lai notiktu samierināšanās konfesiju starpā, par to vajadzēja lūgties.

„Mēs dedzīgi vēlamies, lai jau pastāvošā nepilnīgā kopība kristiešu vidū kļūtu par pilnīgu kopību. Kristiešiem, īpaši mūsdienās, jāsadarbojas dažādās sfērās, tādējādi liecinot par Dieva mīlestību uz pasauli, kurai tik ļoti nepieciešama pestīšana. Kopīga lūgšana šajās dienās lai raisa ciešāku sadarbību un kristīgo solidaritāti, kas izriet no kristības," savās pārdomās dalās priesteris Pauls Kļaviņš.

LRKB IC