Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Kas notiek?  Kurzemē

Jauno gadu iesākot, iesvēta jaunu kapelu
02.01.2009 pl. 13:10

1. janvārī Vissvētākās Jaunavas Marijas Dievmātes svētkos Liepājās Sv.Jāzepa katedrālē tika iesvētīta un atklāta adorācijas kapela.

Šī kapela ir klusuma un miera valstība, kur cilvēks var netraucēti parunāties ar Jēzu Euharistijā. Salīdzinot ar katedrāli tā ir mazāka un arī intīmāka, kur cilvēks ir pavisam tuvu Vissvētākajam Sakramentam. Šī kapela ir kā tā laiva vētrā, kurā bija Jēzus. Vētrā laiva varēja apgāsties, apustuļi bija pārbijušies, bet Jēzus mierīgi gulēja. Apustuļi viņam pārmeta, kā viņš tik mierīgi var gulēt un nemaz viņam nerūp, ka visi var aiziet bojā. Jēzus viņiem tikai teica: Jūs mazticīgie! Tad nomierināja jūru. Kopā ar Kristu visas vētras norimst, cilvēku dvēseles un pasaule tiek sakārtota un nav jābaidās. Tikai tici Viņam un nāc pie Viņa. Kristus ir mierīgs un nomierina arī mūsu vissatrauktākās sirdis un vislielākās dzīves vētras. Adorācijā Kristus iekļauj mūs savā dievišķajā dzīvē un mēs kļūstam par Viņa ģimeni, kur līdzīgi kā Betlēmē mēs varam uzlūkot Tēva viendzimušā Dēla godību, pilnu žēlastības un patiesības. (sal. Jņ 1,14)

Katedrālē līdz šim piektdienās notika Vissvētākā Sakramenta adorācija, bet katedāle ir ļoti liela un it sevišķi vasarās tajā ir daudz apmeklētāju, ekskursanti, kuri apskatot skaisto dievnamu cītīgi pēta arī pašus dievlūdzējus, kā katedrāles eksponātus. Tieši šajās Vissvētākā Sakramenta adorācijās Dievs deva labu ierosinājumu izveidot adorācijas kapelu, kur visu dienu būtu uzstādīts Vissvētākais Sakraments.

Rosījās domas, kur varētu atrasties kapela un kā tā varētu izskatīties. Kamēr nonācām līdz pirmsākumiem un izvēlējamies vietu zem Jēzus Sirds altāra, kas ir 18. gs. celtās, pirmās baznīcas ieeja. Bet vēlāk tā kalpoja gan par kapliču, gan noliktavu. Kad telpa tika atbrīvota no visa liekā, varējām apjaust tās skaistumu un arī kā iekārtot to. Tomēr no paša sākuma bija nepieciešams sakārtot pamatlietas, ielikt logus un durvis, nosiltināt lielās ārdurvis, sakārtot elektrosistēmu un arī kapelā ierīkot apsildīšanu. Šīs pamatlietas aizņēma vislielāko laiku un tajās tika ieguldīti visvairāk līdzekļu. Interjērs vairākkārt mainīja savu izskatu, nāca jaunas idejas un padomi. Labi draugi tos neliedza. Sagadījās tā, ka varēju dabūt Lēnu baznīcas galda altāri, kuru kādreiz Lēnu baznīcai dāvināja Maltas Bruņinieku Ordeņa kavalieri, kurš ir izkalts granītā un sver apmēram tonnu. Uz šī altāra ir arī astoņstūru krusts, jeb Maltas krusts, kas simbolizē astoņas kalna svētības. Kuldīgas prāvests piedāvāja savas baznīcas lustras uz kurām arī rotājas Maltas krusts, arī pie griestiem tika pielikts krusts ar 12 kalnu kristāliem, kuri simbolizē Dieva tautu un apustuļus, kuru garīgās dzīves centrā ir šīs astoņas kalna svētības. Rīgas Garīgais seminārs ziedoja tabernakulu no vecā altāra. Šis tabernakuls ir daudziem bijušajiem Rīgas Garīgā semināra studentiem ļoti mīļš, jo katrs no mums piecus gadus katru dienu lūdzās tā priekšā, jo tas glabāja seminārā Vissvētāko. Adorācijas kapelas monstranci ziedoja pirmais priesteris, kurš tika iesvētīts jaunizveidotajā Liepājas diecēzē monsinjors Pēteris Dupats no Beļģijas. Tā no pavasara līdz 1. janvārim - Jaunā gada iesākuma un Vissvētākās Jaunavas Marijas - Dieva Mātes svētkiem tapa šī kapela.

Katru rītu pēc pirmās Sv. Mises tiks uzstādīts Vissvētākais Sakraments un vakarā pēc Sv. Mises tur lūgsimies lūgšanu "Svētais Dievs", veltīsim un svētīsim mūsu Tēvzemi Dieva aizsardzībai. Svētdienās un Svētku dienās (kas ir brīvdienas un Sv. Mise sākas 9.00) uzstādīšana notiks 8.00.

dekāns Gatis Bezdelīga
Katedrāle.lv

• Attēlu galerija •
(uzklikšķiniet, lai palielinātu)