Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Kas notiek?  Pasaulē

Starptautiskie mediji par pāvesta vizīti Āfrikā
24.03.2009 pl. 09:02

Aplūkojot pāvesta vizītes atspoguļojumu presē un digitālajos informācijas līdzekļos, lielākoties vērojams objektīvs skatījums uz notikumiem un pāvesta mācību.

Apmēram 30-35% gadījumu informācijas līdzekļi, nepapūloties iedziļināties, ir kritizējuši gan šo vizīti, gan Baznīcu kopumā. Toties, pārējie 70-75% sniegtās informācijas kalpo par vērtīgu izziņas avotu gan attiecībā uz Āfriku, tās potencialitāti un daudzajām drāmām, gan uz pāvesta ceļojumu.

Plašā un diezgan izsmeļošā veidā vizīti ir atspoguļojuši Āfrikas valstu mediji. Tiesa, Ziemeļāfrikā, tādās zemēs kā Ēģipte, Tunisija, Maroka, kur pārsvarā dzīvo islāmticīgie, informācijas avoti vēstīja tikai par pāvesta tikšanos ar Kamerūnas musulmaņu kopienu.

Avīžu virsrakstos gavenokārt izmantotie vārdi ir: prezervatīvi, aborts, buršanās, korupcija, solidaritāte, taisnība, Dievs, izlīgšana, Baznīca, ārvalstu kompānijas, kari, ģimene, jaunieši, verdzība, brīvība.

Viens no lielākajiem Itālijas dienas laikrakstiem La Repubblica rakstā ar nosaukumu „Pietiek ar biznesa darījumiem, kas nodara postu Āfrikai”, pievērsis uzmanību pāvesta uzrunai, kurā nosodītas dažu ārvalstu kompāniju savtīgās intereses. „Ārvalstu kompānijas turpina iespiesties Āfrikā, lai piesavinātos tās resursus. Tās izspiež vietējās kompānijas, iepērk miljoniem hektāru zemes un ar vietējo vadoņu palīdzību, no savas zemes liek atkāpties tūkstošiem iedzīvotāju,” citēts pāvesta teiktais.

Avīze vēlas atgādināt arī, ka Svētais tēvs vērsa uzmanību uz to, ka palikuši bez zemes, ūdens un citiem izdzīvošanas līdzekļiem, laukstrādnieki nonāk nabadzībā. Tai pašā laikā, ārvalstis cenšas ieviest ģenētiski modificētos produktus, aizbildinoties ar to, ka afrikāņi tiks nodrošināti ar pārtiku. Tādējādi zemnieki nonāk ģenētiski modificētās pārtikas organizāciju pakļautībā.

La Repubblica pievērš uzmanību arī pāvesta izceltajai ieroču pārdošanas problēmai. Pārdodot ieročus karojošajām zemēm, tai skaitā Āfrikas kontinentam, bagāto zemju tirgoņi gūst pamatīgu peļņu. Tāpēc tiem ir izdevīgi uzturēt un dažreiz pat izprovocēt konfliktus un karus.

„Lielākais notikums Āfrikas vizītes laikā bija svētdienas dievkalpojums Luandā”, ziņo raidītājs „Amerikas Balss”. Radio mājaslapā izcelts pāvesta apliecinājums, ka viņš ir nācis uz šo kontinentu, lai sludinātu piedošanas, cerības un Kristū atjaunotas dzīves vēsti.

Radiovaticana.org