Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Kas notiek?  Pasaulē

Meklējot dzīvesbiedru: vai Dievam ir plāns arī manam mūžam? atbild pr.Tīlmans Bellers.
04.05.2009 pl. 10:58

Kristietim mīlestība nozīmē daudz vairāk kā tikai romantiku un flirtu. Tādēļ jau gandrīz 4 gadus pastāv Kathtreff.org mājaslapa neprecētiem katoļiem. Jaunums ir tas, ka nupat šie jautājumi ir izklāstīti arī grāmatā.

"Vai Dievam ir plāns ikviena cilvēka, arī manai, dzīvei? Vai Dievs var vēlēties, ka es neprecos? Vai dzīve vientulībā ir paaicinājums? Kā atšķirt uzticēšanos Dievam no paša vēlmes kādu iepazīt?" Dažkārt patiesi provokatīvā publikācija šos, neprecētajiem katoļiem tik būtiskos jautājumus iztirzā mēģinot atbildēt no cilvēciskā un garīgā viedokļa.

Sarunas partneris ir Tīlmans Bellers, vācu priesteris ar 40 gadu pieredzi neprecēto un laulāto garīgajā vadībā.  Uz jautājumu, kā atpazīt piemēroto partneri viņš atbild ar četriem praktiskiem padomiem.

Pirmais jautājums, kas tiek uzdots ir: "Vai es apjūsmoju partnera (partneres) diženumu?" Kāds jauneklis saka: "No šīs meitenes iznāks lietas koks."  Mēs visu dzīvi varam skolotāja, audzinātāja vai vadītāja statusā mēģināt no kāda "kaut ko izveidot". Bet mēs nedrīkstam precēt cilvēku, "no kura var iznākt", vai kuru mēs vēlamies izveidot par "lietaskoku" tādēļ, ka mēs neapjūsmojam viņa diženumu, bet gan uzlūkojam viņu par kaut ko mazāku.

Otrais jautājums, kuru uzdodam ir šāds: "Vai mums ir pietiekami daudz kopīgu interešu vai arī vai mūsu intereses saskaras?"  Šādām kopīgām interesēm ir jābūt jau pirms laulības. Teikt, ka gan jau viss būs labi ir vienkārši nepareizi. Mūsu pamatdoma ir: no nekā nekas nerodas.

Nākošais jautājums, kas tiek apskatīts grāmatā: "Kā  partneris (partnere) izturas savā ģimenē?"  Vīrietis, kurš slikti izturas pret savu māti, necienīs arī savu sievu. Kādi ir partnera (partneres) draugi? Vai es šajā vidē jūtos labi? Studenti savā studentu vidē nereti jūtas vairāk vai mazāk vienlīdzīgi. Tiklīdz viņi ir pieauguši, situācija mainās: sāk izpausties vecāku ģimenē apgūtā pieredze. 

Ceturtais jautājums: "Kā mans draugs (mana draudzene) reaģē uz manām vājībām?" Vai partnera izturēšanas pret maniem trūkumiem ir piedodoša vai uzpūtīga? Otrajā gadījumā partneri precēt nav vēlams. Ir jauki, ja laulātie izveido pozitīvu attieksmi pret partnera trūkumiem. Galvenais uzsvars tad nav "Tas Tev ir jāmaina", bet gan "Es Tevi pieņemu tādu, kāds Tu esi!".

Tādēļ jaunā grāmata zināmā mērā ir "Neprecēto pienākumu" grāmata, tajā ir daudz uzskatāmu piemēru, kas ir pasniegti aizraujošā veidā.

Zenit.org / Katedrale.lv