Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Palasīsim...  Raksti

Ko Svētais Gars māca caur Mariju
12.08.2009 pl. 07:55

Priesteris Andris Ševels MIC, Daugavpils

"Marija pieder ne tikai katoļiem, bet arī evaņģēlistiem. Protestanti ļoti bieži par to aizmirst. Kā Jēzus Māte viņa Jēzum ir daudz tuvāka par vistuvākajiem mācekļiem." Tā ir rakstīts Evaņģēliski luteriskās Baznīcas katehismā pieaugušajiem, kas izdots 1989. gadā Milānā.

Katrs kristietis, raugoties Marijas dzīvē, var atklāt viņas svētuma ceļu, kuru raksturo evaņģēliskais radikālisms un pilnīga atdošanās Dievam. Marijas vienīgā vēlēšanās ir tā, lai cilvēki pazītu un mīlētu Jēzu un savā dzīvē īstenotu Viņa Evaņģēliju. Patiesa Dievmātes godināšana mūsu ticību un mīlestību uz Jēzu Kristu – vienīgo vidutāju starp Dievu un cilvēkiem – neaizsedz un nemazina.

Kāds Āfrikas misionārs vilcienā lūdzās Breviāru (Baznīcas stundu lūgšanas). Pāršķirot lappusi, viņam no grāmatas izkrita Dievmātes svētbilde. Blakus sēdošais zēns pacēla to un tad, norādot uz attēlu, jautāja: „Kas ir šī skaistā kundze?” „Tā ir mana māte”, atbildēja misionārs. Zēns nopētīja misionāru, pēc tam uzlūkoja svētbildi un ar pārliecību teica: „Nē, tu nemaz neesi viņai līdzīgs.” Misionārs atbildēja: „Zini, sava mūža garumā es daru visu, lai kaut nedaudz kļūtu viņai līdzīgs.”

Polijā, Ščecinas Karmela darbnīcā tika uzgleznota ikona, kuru nosauca ”Pneumatofora” – Tā, kura nes Garu. Uz šīs ikonas Marija pie krūtīm pieglauž baltu balodi, kas simbolizē Svēto Garu. Baloža baltajai krāsai ir bagātīga simbolika, kas var nozīmēt godību, prieku, uzvaru, gaismu un arī Dieva Dēla iemiesošanās sākumu. Svētais Gars nonāca pār Mariju un palika viņā, darot viņu par savu dzīvo svētnīcu.

Svētajos Rakstos vārds ”Marija” pirmo reizi parādās eņģeļa Gabriēla pasludināšanas brīdī un pēc Svētā Gara nosūtīšanas vairs netiek minēts. Tātad Kristus Mātes dzīve, saskaņā ar Bībeli, noris starp šiem diviem pestīšanas notikumiem: pasludināšanu un Svētā Gara nosūtīšanu. Abos šajos notikumos bija klātesošs un darbojās Kunga Gars.

Skatoties uz šo ikonu, mēģināsim atbildēt uz jautājumu: „Ko Gars mums māca caur Mariju?” Mēs varētu teikt, ka patiesībā viss Marijā ir Svētā Gara darbs. Taču, ja mēs pakavētos ilgāk pie pazemīgās „Kunga kalpones” garīgās dzīves, mēs atklātu vairākas būtiskas patiesības, kas varētu apgaismot mūsu dzīvi.

1. Svētais Gars, nonākot pār Mariju, iedvesmoja viņu visas cilvēces vārdā teikt „jā” Dieva Dēla Cilvēktapšanas noslēpumam. Arī mēs gribam mācīties no Marijas teikt Dievam savu „jā”: „Lai man notiek pēc Tava vārda!”  (Lk 1,38) Tas, kurš saka Dievam „jā”, nezaudē neko, bet iegūst visu – saņem simtkārtīgi un iemanto mūžīgo dzīvi (sal. Mt 19,29). Tāpēc nebīstieties teikt Dievam savu „jā” un no visas sirds uzticēties Viņam.

2. Svētais Gars pamudina Mariju teikt slavas dziesmu Dievam. Kristietis mācās no viņas slavēšanas lūgšanu, kuras mērķis ir atdot Dievam godu ne tikai par to, ko Viņš ir darījis, bet vienkārši tāpēc, ka Viņš ir. Marija Magnificat lūgšanā neko nelūdz, tikai no visas dvēseles slavē Dieva svēto vārdu un Viņa žēlsirdību. Slavēt Dievu Garā nozīmē pilnībā uzticēties Viņam, pieņemt Viņa gribu un arī to nezināmo, kas vēl nāks. Daudzi kristieši ir liecinājuši, ka, sastopoties ar ļoti nopietnām problēmām, risinājums nācis brīdī, kad viņi sākuši slavēt Dievu.

3. Svētais Gars deva Marijai labu padomu - uzticīgi glabāt savā sirdī visus vārdus un notikumus, kas saistīti ar viņas Dēla dzimšanu, bērnību un publisko darbību. (sal. Lk 2,19;51) Šeit nav runa tikai par dažu patiesību saglabāšanu atmiņā, bet par to kontemplāciju un arvien dziļāku to jēgas izpratni. Marijas svētuma noslēpums ir tas, ka viņa klausījās Dieva Vārdu, saglabāja to un pārdomāja savā sirdī.

4. Svētais Gars stiprināja Jēzus Māti krusta pakājē, iedvesmoja viņu teikt „jā” Debesu Tēva gribai, kurš vēlējās, lai viņa būtu līdzdalīga Dēla atpestīšanas darbā. Marija nekrita izmisumā un bezcerībā tieši tāpēc, ka viņa tika apgaismota ar Svēto Garu, kurš atgādināja par augšāmcelšanās apsolījumu. Gars māca arī mūs šaubu un ciešanu brīžos teikt Dievam savu „jā” un apgaismo mūsu dzīves notikumus tā, lai mēs saprastu Dieva gribu.

5. Vasarsvētkos Svētais Gars nonāca pār Mariju un Jēzus mācekļiem, kuri neatlaidīgā lūgšanā gaidīja Viņa atnākšanu. Gars – Iepriecinātājs arī iedvesmoja Kunga Māti ilgoties pēc ciešas vienības ar augšāmcelto Kristu un sagatavoja viņu Debesu godībai. Marija, dzīvojot virs zemes, nesa sevī ilgas pēc vienības ar Jēzu Debesīs. Viņa var palīdzēt mūsdienu cilvēkam tikt galā ar savām problēmām, stresu, apjukumu un ilgoties pēc Debesīm.

Lai Marija, Māras zemes Karaliene, rāda mums ceļu pie sava Dēla un ir kopā ar mums ceļā uz laimīgu un miera pilnu nākotni!