Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Kas notiek?  Pasaulē

ASV: katoļu koledža strīdu krustugunīs
04.09.2009 pl. 10:11

ASV jau ilgāku laiku dažādos katoļu un citos izdevumos parādās Belmontas abatijas koledžas nosaukums. Lieta tāda, ka Benediktīniešu mūku 1876. gadā dibinātās koledžas prezidents ir paziņojis par iestādes iespējamo slēgšanu.

Šīs situācijas aizsākums meklējams 2007. gada beigās, kad kāds skolas darbinieks, rūpīgāk izlasījis skolas nolīgtā veselības apdrošinātāja sniegto pakalpojumu paketi, atklāja, ka tajā paredzēta maksa arī par abortiem, kontracepciju un brīvprātīgo sterilizāciju. Par to nekavējoties tika informēts skolas prezidents, kurš savukārt vērsās pie apdrošinātāja ar attiecīgu lūgumu. Pamatojoties uz likumdošanā paredzēto izņēmumu, minētie pakalpojumi tika svītroti. Pēc neilga laika koledžas pasniedzēji un darbinieki savos elektroniskajos pastos saņēma paziņojumu par izmaiņām apdrošināšanas paketē un izskaidrojumu, kādēļ tās ir veiktas.  "Kā Romas Katoļu Baznīcas institūcija, koledža nespēj un nevēlas atbalstīt medicīniskus pakalpojumus, kas ir pretrunā ar Baznīcas mācību,"  toreiz rakstīja skolas prezidents  Vijams K. Tīrfelders.

Ap 2007. gada  Ziemassvētkiem astoņi skolas darbinieki (gan strādājošie, gan bijušie) šajā sakarā iesniedza sūdzību varas iestādēm par sieviešu diskrimināciju. Pēc palīdzības tie vērsās abortiem labvēlīgi noskaņotā organizācijā "National Women Law’s Center", kas secināja, ka koledža nav Baznīcas iestāde un  likuma izņēmumi uz to neattiecas. Koledžai draudēja  iesūdzēšana tiesā, ja  svītrojumi apdrošināšanas paketē netiks atcelti, jo „izmaiņas neskar vīriešus, tikai sievietes”.

Laikraksts „The Washington Times” šajā sakarā min arī to, ka 2004. gadā Kalifornijas štats piespieda katoļu organizāciju „Caritas” atcelt līdzīga veida grozījumus.

Koledžas prestižā stāvokļa dēļ par notikušo ir satraukti gan ASV katoļu studenti, gan Kardināļa Ņūmena biedrība.