Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Kas notiek?  Pasaulē

Kanādas latviešu katoļu apvienībai 60 gadu jubileja
26.10.2009 pl. 09:01

Šā gada 3. un 4. oktobrī Kanādas latviešu katoļu apvienība (KLKA) atzīmēja savu 60 gadu darbību.

Kupli apmeklēto svētku pasākumu 3.oktobrī Latviešu Centrā Toronto ar savu klātbūtni pagodināja un sveicienus nodeva Latvijas vēstnieks Kanādā V.E.Marģers Krams, Goda konsuls Ontario provincē Imants Purvs, Latvijas viesis Rīgas Romas katoļu Garīgā semināra rektors priesteris Dr.Juris Jalinskis, evaņģēliski luterisko draudžu garīdznieki: prāvests Ivars Gaide (Hamiltonas Kristus draudze), mācītāja Dr. Anita Gaide (Toronto Austrumu draudze), mācītāja Ilze Kuplēna-Ewart (Toronto Sv. Andreja draudze), Latviešu Nacionālās Apvienības Kanādā (LNAK) Padomes priekšsēdis Jānis Niedra, LNAK valdes vicepriekšēde Agra Asmus-Vagnere, Indiānas (ASV) Latviešu Katoļu biedrības priekšnieks Valdis Dričs un daudzu citu latviešu organizāciju pārstāvji, kas bija ieradušies sniegt savus laba vēlējumus.

Svinīgā pasākuma norisi atklāja KLKA’s valdes priekšsēdis un aicināja pr.Juri Jalinski ievadīt to ar lūgšanu. Tālāko sarīkojuma norisi vadīja KLKA’s valdes loceklis Vilis Miklašēvics, un klātesošos aicināja ar klusuma brīdi pieminēt 60 gados mūžībā aizgājušos organizācijas locekļus.  Valdes priekšsēdis Dr.Vilis Mileiko savā uzrunā sniedza organizācijas vēsturisku pārskatu, darbības atskaiti un izteica cerību, ka apvienība vēl ilgus gadus varēs kalpot Dievam un Tēvijai. Rasma Gaide iepazīstināja Latvijas viesi pr. Dr.Juri Jalinski un lūdza viņu teikt svētku runu. Tai sekoja V. Miklašēvica ziņojums, ka KLKA’s valde ir piešķīrusi Atzinības rakstus trim organizācijas darbiniekiem: Jānim Dindzānam, Salimonam Gabrānam un Bruno Loginam. Valdes priekšsēdis Vilis Mileiko nolasīja indivīdos apbalvojuma tekstus un pasniedza Atzinības diplomus.

Pēc mutiskajiem apsveikumiem V.Miklašēvics nolasīja V.Em.kardināla Jāņa Pujata, Latvijas bīskapu, Toronto baptistu draudzes un Amerikas latviešu katoļu apvienības rakstiskos apsveikumus un minēja pārējo rakstisko apsveicēju vārdus.

Svinīgo brīdi noslēdza Kanādas lietuviešu tenora Arunas Radtkes koncerts ar Danguoli Radtki pie klavierēm. Klātesošie ar lielu atsaucību noklausījās operu ārijas un oriģināldziesmas, tostarp arī „Par katru stundu pateicos” latviešu valodā. Abi mākslinieki, kā arī Irēna Zvagule, kas uz klavierēm pavadīja Latvijas valsts un Latvijas katoļu himnas, saņēma pateicības ziedu veltes.

Pēc kopējām pusdienām Centra omulīgajā Umurkumurā, Kanādas latviešu katoļu apvienības locekļi pulcējās darba sēdē. Sēdi vadīja šo rindu autors un protokolēja Irēna Zvagule. Sēdes dalībnieki atzinīgi novērtēja Apvienības iepriekšējo triju gadu darba posmu un ar aklamāciju atkal ievēlēja pašreizējo valdi ar Dr. Vili Mileiko priekšgalā. Valde turpinās līdzšinējo aprūpes un palīdzības darbu Latvijā, iespēju robežās sniegs stipendijas jaunatnei latviskās izglītības turpināšanai un turpinās izdot ziņu un garīgās literatūras cirkulāru „Vēstis”.

Svētdien, 4. oktobrī sevišķi kupls skaits dievlūdzēju  no tuvienes un tālienes pulcējās lietuviešu Kristus Augšāmcelšanās baznīcā uz pr. Dr.Jura Jalinska vadīto pateicības dievkalpojumu. Draudzes dziedāšanu vadīja Sandra Niedra un uz klavierēm pavadīja lietuviešu draudzes ērģelniece Danguole Radtke. Aizlūgumu lūgšanas lasīja draudzes jaunieši.

Vilis Mileiko